Søndag får de Regjeringens minnemedalje som takk for innsatsen. Utdelingen finner sted på Bygdetunet.

- Det er hyggelig å bli satt pris på, sier de to, men begge føler nok at hedersbevisningen kommer vel seint.

PÅ VEGNE AV FLERE

- Jeg synes at det egentlig ikke hadde vært nødvendig med noen medalje, men jeg føler at den også er for alle de andre som var med, men som nå har gått bort, sier Gunnar Fredriksen.

Fredriksen er fra Habberstad i Eidsvoll. Han var knapt 22 år gammel og bodde på hybel i Oslo da krigen brøt ut. Han meldte seg straks til tjeneste og var med i kampene mot den tyske invasjonshæren i mer enn tre uker, fra Bjørgeseter på Hadeland til Tonsåsen i Valdres.

I april i år fortalte han sin historie gjennom Eidsvoll Ullensaker Blad.

HJELP TIL FLYKTNINGER

Engen kom med i motstandsarbeidet bare 17 år gammel.

- Jeg vokste opp i Stor-Elvdal. Dit kom det mange flyktninger fra Gudbrandsdalen på veg til Sverige, forteller han.

- Jeg kunne gå på ski, og en dag ble jeg spurt av en mann om jeg kunne hjelpe til med å frakte mat og utstyr til flyktningene.

Engen husker ikke hvor mange slike turer det ble opp mot fjellet.

- Det kan ikke ha vært så mange. Jeg var med bare det siste halvåret, og det kom ikke flyktninger dag, sier han.

En tur husker han spesielt godt, den siste.

- Det var 8. mai og fint vær. Jeg leverte mat til tre flyktninger. De hadde selvfølgelig ikke radio og visste ikke at krigen var slutt. Det var jeg som brakte fredsbudskapet, og da de fikk det, snudde de hjem igjen, forteller han.

ENGASJERT

Engen var også med i Tysklandsbrigaden etter krigen, og har i ettertid engasjert seg i Eidsvoll Forsvarsforening. Både han og Fredriksen mener det var riktig å kjempe for fedrelandet.

- Jeg tok det som en selvfølge å stille opp. Vi gjorde det vi kunne, sier Gunnar Fredriksen.

- Men jeg vet det var dem som lurte seg unna. De må ha hatt dårlig smak i munnen etterpå, leger han til.

- Hadde jeg vært 22 år i dag, hadde jeg sikkert stilt opp igjen, men med den erfaring jeg nå har, er jeg ikke lenger sikker. Jeg liker ikke at norske soldater blir brukt under konflikter i andre land, sier Gunnar Fredriksen.

- Vi gjorde bare vår plikt for fedrelandet, sier Vidar Engen.

- Og det er viktig å fortelle historien videre. I dag vet ungdommen så lite om det som skjedde under de fem vanskelige okkupasjonsårene.

LES OGSÅ: Kampen mot tyskerne på Øvre Romerike

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.