– Etter at vi gikk ut med vår historie har jeg fått ulike henvendelser. Privatpersoner, både kjente, men også ukjente fra helt andre steder i landet, har sendt meldinger der de har vist engasjement over historien. Dette varmer, sier Bolsø til EUB.

Lille nyttårsaften sto hun og familien fram i EUB og fortalte den skjebnesvangre historien om sin tidligere samboer Truong Tran. Spillavhengigheten tok overhånd og han, far til to nydelige jenter, valgte å avslutte livet sitt så altfor tidlig. Bolsø har fått to oppdrag om å fortelle historien.

Forteller på landsmøte

– Det ene er et innlegg på en temakveld i Lillestrøm, der jeg skal snakke om hvordan det er å være pårørende. Det vil da komme én fagperson, én avhengig og én pårørende (meg) som skal belyse ulike sider ved avhengigheten, sier Bolsø. I april skal hun dele historien på landsmøtet til Spillavhengighet Norge.

– Dette ser jeg fram til. Jeg gleder meg til å møte andre mennesker som selv sitter med egne erfaringer, både privat, men også gjennom frivillig arbeid. Jeg har også blitt kontaktet av Ahus, der det muligens blir et samarbeidsmøte mellom fagpersoner og dem med egne erfaringer og opplevelser. For å se nærmere på ulike hjelpetiltak og eventuelle endringer som bør gjøres, sier Bolsø.

Skeptisk til myndighetene

Hun sier det betyr mye at så mange engasjerer seg og at fokuset på problematikken er til stede.

– Jeg er glad for at så mange tørr å ta kontakt, sier hun. Bolsø har fått lese uttalelsene til Kulturdepartementet (se egen sak). Hun synes det er fint at de gjør seg tanker om problematikken og at de er bevisst spillets mørkeside.

– Samtidig stiller jeg meg undrende til om dette er godt nok. Det er viktig at det jobbes iherdig med ulike tiltak for å hjelpe de menneskene som er rammet av denne avhengigheten, enten spillerne selv eller de pårørende. Å stoppe reklamene som sendes om spill på TV hadde vært ett skritt i riktig retning. Etter at vi sto fram med vår historie, har jeg fått flere tilbakemeldinger der folk er rystet over den aggressive reklamestrømmen som foregår, sier hun.

– De som sliter med denne avhengigheten er prisgitt hjelp og støtte på ulike måter, som blant annet at det vanskeliggjøres å kunne spille, fristelsene må være færre, det må strammes inn på lånemuligheter, samt at hjelpetiltakene må forsterkes. Jeg har tro på at økt fokus på problematikken vil være heldig for en endring i disse systemene. Jeg håper at dem som sliter med spillavhengighet om få år vil kunne møte et langt bedre system enn det som eksisterer i dag, sier Anne Bolsø.

Tar grep mot spillavhengighet

Skjebnen til Truong Tran gjør sterkt inntrykk på Kultur­departementet. Nå vurderer de flere tiltak for å gi uten­landske spill­selskaper vanskeli­gere tilgang til nordmenn. 

EUB har fortalt Trans historie til kulturministeren og Kulturdepartementet. De har valgt å svare på flere spørsmål på e-post.

– Det du forteller om spillproblemer i denne familien, og hvordan det oppleves av de nærmeste gjør sterkt inntrykk på oss. Vi synes det er trist at deltakelse i pengespill kan ha slike dramatiske følger, skriver avdelingsdirektør Øyvind Christensen og seniorrådgiver Rolf Francis Sims.

– Et attraktivt land

De skriver at Norge er et attraktivt land for utenlandske spillselskap som skreddersyr spilltilbud mot norske spillere.

– I tillegg markedsføres det for slike spilltilbud på utenlandske TV-sendinger rettet mot Norge. Vi vurderer for tiden flere tiltak for å begrense tilgangen til slike tilbud, herunder en effektivisering av betalingsformidlingsforbudet mellom norske banker og utenlandske spillselskaper. I tillegg vurderer vi DNS-varsling, som innebærer at spillere som deltar hos uregulerte selskap vil få et varsel om at spilltilbudet ikke har norsk tillatelse. I tillegg vil vi styrke hjemmelsgrunnlaget for å kunne legge ned forbud mot norske distributører å sende kanaler med reklame for pengespill fra utlandet, skriver Sims og Christensen. De legger til at hensynet til de spillavhengige danner grunnlaget for Norges regulering, noe som gjenspeiler seg i de lovlige, norske pengespillene.

Tar hensyn til de spillavhengige

– Pengespill er en viktig finansieringskilde for veldig mange organisasjoner og foreninger, men utgjør kun et delhensyn. Vi synes det er uheldig at spillere kan få så lett tilgang til midler og spille for så store summer på slike pengespill. Dette er en problematikk som også berører norske forbrukermyndigheter, skriver de.

– Hva gjør kulturministeren og Kulturdepartementet for å forebygge spillavhengighet?

– Formålet med norsk pengespillpolitikk er å sikre at pengespill avholdes innenfor samfunnsmessige forsvarlige rammer. Den norske pengespillmodellen er bygget på ansvarlighet og hensynet til de spillavhengige, som er hovedfundamentet i vår regulering av pengespillmarkedet. I Norge må man ha tillatelse for å kunne tilby pengespill på det norske markedet. Det er kun Norsk Rikstoto og Norsk Tipping som har tillatelse til å tilby pengespillene på Internett. Norsk Tipping har fått tillatelse til å tilby mange forskjellige spill på nett, som et alternativ til de utenlandske spilltilbudene, for dem som ønsker å delta i slike aktiviteter. Dette tilbudet er underlagt et strengt ansvarlighetsregime med obligatorisk registrering, tapsgrenser og eksklusjonsmuligheter og en egen tapsgrense innenfor en totalgrense på 10.000 kroner per måned for deres internettspill. Samtidig bruker ikke selskapet de samme lokketilbudene til spillere som du nevner i din e-post, skriver Øyvind Christensen og Rolf Francis Sims.

Starter ny nettverksgruppe

Spilleavhengighet Norge starter en ny nettverksgruppe for spillere og pårørende på Jessheim.

– Dette er en gruppe for dem som trenger å ha noen å prate med når det gjelder egen spilleavhengighet eller om de har noen i nær relasjon som sliter med spill. Både dataspill og pengespill. Disse gruppene er gratis å delta på og alle må signere en taushetserklæring, sier Unni Bergsvenkerud i Spillavhengighet Norge.

Hun sier den nye gruppen vil bli startet opp tirsdag 13. mars.

– Vi er en frivillig organisasjon som bruker egenerfaring i våre samtaler. Vi er ikke behandlere, men det å kunne gå i en slik gruppe kan for veldig mange være en god hjelp for å takle hverdagen. Finne motivasjon til å ikke spille, klare å prate om en vanskelig situasjon som de ikke helt vet hvordan de skal komme ut av. Noen går i en slik selvhjelpsgruppe samtidig som de går til behandling, sier Bergsvenkerud.

Spillavhengighet

Flere tusen nordmenn har et pengespillproblem, og det rammer i alle aldre og samfunnslag. Spilleavhengighet er en medisinsk diagnose. Forstyrrelsen består av hyppige, gjentatte spilleepisoder som dominerer personens liv på en måte som skader sosiale, yrkesmessige, materielle og familiære forhold.

Spilleavhengige prøver å vinne tilbake penger de har tapt. Derfor er det mange som søker hjelp og behandling.

Her får du hjelp

  • Dersom du tror du er spilleavhengig, bør du søke hjelp tidlig slik at spillingen ikke går utover økonomi, relasjoner, jobb eller utdanning.
  • Du kan ringe anonymt til hjelpelinjen for spillavhengige.
  • Telefonnummeret dit er 800 80040.
  • Tjenesten er åpen alle hverdager mellom kl. 09:00 og 21:00. Du finner mer informasjon på nettsiden hjelpelinjen.no.
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.