På listen står verken Hans Jørgen Borgen eller Tim Holmvik. I stedet er fire av de ti øverste navnene nye ansikter (se fakta). Dagens varaordfører Willy Kvilten ble valgt til partiets toppkandidat i vår.

– Jeg har fått tenkt meg om

Under ett år før valget er det tydelig høy temperatur internt i Ullensaker Høyre. Onsdag snakket EUB først med leder av nominasjonskomiteen, Siv Samstad Kjøbli, om innstillingen. Først fortalte hun åpent om bakgrunnen og årsaken til vrakingen av de to toppolitikerne. EUB møtte henne også til fotografering i Hurdal. Da saken ble oversendt til gjennomlesning hadde noe endret seg.

– Jeg har nå fått tenkt meg om. Jeg ser at dette kom helt feil ut. En annen ting er at det først er på nominasjonsmøtet at medlemmene vil få en redegjørelse fra nominasjonskomiteen. Det er viktig at medlemmene våre får redegjørelsen før det blir omtalt i media, skriver hun i én e-post til EUB.

Tim Holmvik, som noen minutter i forkant, hadde blitt orientert om nominasjonskomiteens begrunnelse for å vrake ham fra listen, fulgte opp på samme måte etter å ha fått sin sitatsjekk.

– Det viktige er å bygge lag

– Hei Bjørn Inge. Du skriver godt som vanlig. Dette ble en rar sak som jeg ikke ønsker mye oppmerksomhet rundt. Jeg trekker derfor alle mine sitater i saken da dette kun vil skade foreningen UH inn mot et nominasjonsmøte hvor det viktige er å bygge lag oppover – ikke nedover, skriver han i en e-post få minutter etter atKjøbli trakk sine sitater.

18 minutter senere fulgte Hans Jørgen Borgen opp på samme måte.

– Hei Bjørn Inge. Skulle svært gjerne gjort en liten justering og et viktig tillegg til dette, men nå forstår jeg at kilden til at jeg ble forbannet har trukket sine uttalelser. Da velger også jeg å trekke alle mine uttalelser. Takk for hjelpen, skriver han.

Om én uke faller avgjørelsen. 15. november skal resten av listen velges. På den innstilte listen har også Maren Winnem fått plass. Hun har sittet i kommunestyret i Eidsvoll den siste valgperioden, men er nå innstilt på 14. plass hos Høyre i nabokommunen.

Beskriver vrakingen som en tøff beskjed å få

Valgekspert og statsviter Svein Tore Marthinsen spår et dramatisk nominasjonsmøte i Ullensaker Høyre. – Vrakingen kan være et uttrykk for at nominasjonskomiteen mener de har bedre kandidater i øyeblikket, sier han.

Han sier det vanligste er å renominere toppolitikere som ønsker å fortsette på listen.

– Det er vanligere å innstille på nytt enn å vrake dem. Men dette kan være et uttrykk for at komiteen mener at disse ikke har gjort god nok jobb, sier Marthinsen.

– Men manglende innstilling kan likevel føre til at de havner på partiets liste ved valget?

– Ja, nominasjonsmøtet er suverent. Et forslag på disse kan sende andre kandidater lenger ned. Det er ikke alltid det blir slik nominasjonskomiteen innstiller. Hver enkelt kandidat kan mobilisere støttespillere rundt sitt eget kandidatur, og da kan man gå videre, sier Marthinsen.

Kan komme benkeforslag

På et nominasjonsmøte kan benkeforslag fremmes fra salen. Alle Høyre-politikerne i Ullensaker EUB snakket med i går regnet det som svært sannsynlig at det ville bli fremmet navn under møtet førstkommende torsdag. I så fall blir det en kampvotering om kandidater.

– Hvor vanlig er det å mobilisere støtte fra sine tilhengere til et slikt møte?

– Det er litt varierende. Hovedtrekket i norsk politikk og lokaldemokratiet er at det er vanskelig å få nok folk til å stille. Nominasjonskomiteene er ofte glade for at folk gidder å stille i stedet for at det er en overflod av kandidater å velge mellom. I Ullensaker kommune er bildet litt annerledes. Det er en stor kommune og de har flere kandidater enn snittet, sier Marthinsen.

Kandidater mobiliserte

Han minner også om nominasjonsmøtet i Ullensaker Høyre foran forrige valg. Der ble Ketil Nordengen vraket på overtid etter en mobilisering i kulissene for Willy Kvilten.

– Det er tøft å få beskjed av nominasjonskomiteen om at det du har gjort ikke vurderes som godt nok. Samtidig er det her snakk om tillitsverv, og de har man ikke fått for all framtid. Du må først velges av dine egne og så av velgerne, sier Marthinsen.

Høyre-innstillingen

Her er de 10 øverste navnene på listen nominasjonskomiteen i Ullensaker Høyre innstiller på til valget neste høst: Willy Kvilten, Caroline Nordbæk, Lars Vidvei, May-Anne Brand, Klemet Mikkel Buljo, Karianne Raad Wanggaard, Morten Aasen, Solveig Grene Seipæjærvi, Lars Hilmar Berge og Chirsten Sophie Castberg.

Endelig liste blir banket på nominasjonsmøtet torsdag 15. november.

Høyre-duoens verv

Hans Jørgen Borgen i Ullensaker-politikken: Leder hovedutvalg for teknisk, idrett og kultur, medlem kommunestyret, varamedlem plan- og samferdselskomiteen, varamedlem administrasjonsutvalget og varamedlem formannskapet.

Tim Holmvik i Ullensaker-politikken: Leder hovedutvalg for skole og barnehage, medlem kommunestyret, leder valgkomiteen, varamedlem plan- og samferdselskomiteen, varamedlem formannskapet og varamedlem HOP som finansutvalg.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.