• STERILT: I den science fiction-aktige produksjonsfasiliteten finnes ikke en eneste bakterie eller virus, bortsett fra de virusene som skal være der. Garantert. Foto: Pharmaq

For å slå det fast med en gang: Det er umulig å lage en mer steril fabrikk en den Pharmaq har bygget i Dyrskuevegen på Kløfta. I den science fiction-aktige produksjonsfasiliteten finnes ikke en eneste bakterie eller virus, bortsett fra de virusene som skal være der. Garantert.

Da vaksinefabrikken fikk sin produksjonstillatelse 1. november pustet prosjektleder Simen Martens Kristoffersen lettet ut. Det markerte slutten på en flere år lang prosess. Samtidig var det duket for åpningen av noe helt unikt på Kløfta.

– Det finnes ikke maken i verden, sier han.

Pharmaq har spesialisert seg på produksjon av virusvaksiner til oppdrettsnæringen. Og det er ikke bare norsk laks som holder seg frisk ved hjelp av vaksinene: Mærefisk over hele verden blir injisert med de døde virusene, for om lag 70 prosent av alt som produseres eksporteres. For i Norge finnes verdens fremste kompetanse på aquabiologi, og med etableringen av Pharmaq konsentrer denne kompetansen seg om Kløfta og Romerike.

Og nettopp kompetansen og nærheten til den norske oppdrettsnæringen var utslagsgivende for at Pharmaq til slutt valgte Kløfta.

– Vi vurderte over 50 ulike lokasjoner i hele Europa. Til slutt bestemte vi oss for Kløfta. Det handler om at Norge er fremst i verden på forskning i marine miljøer, og vi har en oppdrettsnæring som har kommet veldig langt. Vi samarbeider hver eneste dag med både næringen og forskningsmiljøene, og nærhet er viktig, sier Morten Nordstad, administrerende direktør i Pharmaq.

Det er slett ikke tull at fabrikken er verdens største virusfabrikk. Det handler om metoden for å lage vaksiner. Veldig enkelt forklart: Inne på fabrikken dyrkes fiskeceller, som etter å ha vokst en stund, ofte i flere måneder, blir utsatt for ulike typer virus. Når viruskulturene har vokst seg store nok, blir mikrobene drept. Gjennom en rekke avanserte prosesser blir denne materien gjort om til vaksiner som injiseres i levende fisk. Ingen annen fabrikk i verden produserer per i dag like mange levende virus som i lokalene på Kløfta.

Fabrikken sysselsetter i overkant av 20 personer. Produksjonssjef Lill Aarseth sier at alle ansatte blir med fra Oslo.

– Vi flytter fra Oslo til Kløfta. Lokalene vi hadde der var for små, og umoderne. Dessuten ønsket huseieren å bruke bygget til noe annet. Nå får vi hypermoderne fasiliteter, og de ansatte blir med på flyttelasset, sier Aarseth.

Fakta om fabrikken

  • Pharmaq fikk 1. november tillatelse til å starte fiskevaksineproduksjon i en splitter ny fabrikk på Kløfta.
  • Selskapet valgte Kløfta foran 50 ulike alternativer i Europa på grunn av nærhet til kompetanse og marked.
  • Pharmaq har spesialisert seg på produksjon av vaksiner til oppdrettsfisk.
  • Fabrikken kan produsere flere hundre millioner vaksiner årlig, og 70 prosent av produktene blir eksportert til oppdrettere over hele verden, fra det fjerne Asia til USA.
  • Fabrikken sysselsetter i overkant av 20 personer.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.