Her er 10 årsaker til den gigantiske millionsprekken i Bårlidalen.

- For å lage et kort sammendrag: Mye av det som kunne gått galt, har gått galt i Bårlidalen-prosjektet, sier ordfører John-Erik Vika (Sp). EUB har gått gjennom de 37 første sidene av granskingsrapporten som er utarbeidet av Svendby Bygg Consult AS, på oppdrag for Eidsvoll kommune. Der kommer det fram en rekke årsaker til de store kostnadsoverskridelsene i prosjektet.

Mye gikk galt

Noen av feilene som påpekes:

1. Byggeledelsen har anvist fakturaer til betaling fra leverandører og entreprenører for et tosifret millionbeløp, uten kontroll av underlag. I mange tilfeller foreligger ikke underlag.

2. Kostnadsøkningen er i hovedsak sum av tilleggskrav fra entreprenørene. Begrunnelsen for disse er endringer, for seint levert og feil på tegninger, feil i beregninger, ombygging og omprosjektering på grunn av feil i eget arbeid, følgekostnader av forlenget byggetid og feil i kontrakter. Mange av tilleggskravene er ikke dokumentert. Ifølge granskingsrapporten er det utbetalt store beløp på flere entrepriser, der beløpene er direkte feil og ikke har grunnlag i kontraktene.

3. Flere entreprenører har overfakturert og/eller feilfakturert arbeid for et tosifret millionbeløp.

4. Prosjektledelse, byggeledelse og prosjekteringsledelse hadde ikke oversikt og kontroll på framdriften og økonomien i prosjektet. Normale og avtalte oppfølgings- og rapporteringsrutiner for framdrift og økonomi ble ikke fulgt.

LES OGSÅ: - Som politiker er jeg skamfull

Ikke skriftlig rapportering

5. Prosjekteringsledelsen har ikke utført arbeidet tilfredsstillende. Dette gjelder blant annet framdriftsplaner, koordinering mellom fag, prosjekteringskvalitet og budsjetter.

6. Det foreligger ikke politisk vedtak om innhold eller kostnadsramme for arbeidet.

7. Det er rapportert inn behov for nye bevilgninger hvert år siden 2010, uten at dette er sett opp mot en ramme.

8. Det er ikke gjennomført skriftlig rapportering fra prosjektledelse og byggeledelse til administrativ ledelse i kommunen, ut over innrapportering av behov for bevilgninger.

9. Ledelsen av prosjektet er gjennomført av virksomhetsleder kommunal drift, prosjektleder, prosjekteringsleder og byggeleder, der ingen av partene har fått på plass styringssystemer som er nødvendig for å styre et prosjekt av denne størrelse.

10. Budsjettet lå for lavt før starten. Den burde vært 180 millioner. Nå er den 285 millioner.

LES OGSÅ: Brukte 22,2 millioner kroner på konsulenter

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.