• DEKOR. Kisten er dekorertmed basunengler i hvert hjørne. Den er trukket i skinn, og har åtte hanker. Det er tydelige spor etter ornamenter på kisten.
  • GRAVKAMMERET. Det antas at gravkammeret ble bygget i 1674, da Gjerdrum kirke ble ombygget til korskirke. Da denne kirken brant i 1685, bygget man den nye kirken på det gamle fundamentet - og over gravkrypten.

-Artikkelen er fra 2015-

Mumien er liket etter Anders Simonsen. Her har han ligget siden han døde i 1696. Kroppen hans ble balsamert, lagt i den skinntrukne kista og stedt til hvile under alteret i kirken. Og der ligger han ennå, mumifisert, med armene i kors over brystet og overraskende intakt etter 319 år.

BYGDE KIRKEN

Nøyaktig hvorfor Anders Simonsen ønsket å bli mumifisert etter sin død, er det ingen som vet. Men resten av historien skal vi avsløre.

- Det er historien om en kirkebygger som sendte brev til kongen med spørsmål om å bli mumifisert, sier kirkeverge Martin Ljønes i Gjerdrum kommune.

MIDDELALDEREN

Der Gjerdrum kirke står i dag, har det vært kirke siden middelalderen.

I 1674 ble kirken utvidet til en såkalt korskirke, men denne brant ned i 1684. På denne tiden var Anders Simonsen fogd over Øvre Romerike. Han bodde på Søndre Gjerdrum gård, og var særdeles velstående.

Simonsen hadde hjulpet kirken med penger i lang tid allerede, og hadde av kongen fått bevilget kirkens tiende på livstid. Da han i tillegg betalte for gjenreisning etter brannen, kom kirken i stor gjeld til Simonsen. Sognepresten skrev derfor et brev til kongen, der han foreslo å enten la de andre kirkene i landet spleise på gjenoppbyggingen, eller la Simonsen få kallsrett.

Å ha kallsrett innebar at man kunne utpeke prestene. Kongen valgte det siste, og skrev i et brev til Simonsen at han « ... maae for sig og sine arfvinger niude bemte Gierdrum Hovet Kierches aarlige Indkomst og landschyld, samt Jus patronatus til samme Kierche til Evindelig arf og Ejendomb, med de vilkor at hand same Kierche paa Egen bekostning af Ny schal Opbygge, sampt med behørige ornamenter forsyne, og siden tilbørligen og forsvarligen vedlikeholde, saavelsom og at hver gang nogen præst dertil Kaldis, woris allernaadt Confirmation derpaa Strax allerunderdt Søgis».

Kort fortalt betyr det at Simonsen fikk bevilget all skatt til evig tid. Han måtte også ta ansvaret for gjelden. Til gjengjeld måtte han bygge ny kirke, og sørge for utsmykkinger. Til sist fikk han rett til å peke ut prester, og ble pålagt å informere kongen straks en ny prest ble innsatt. Men Anders Simonsen nøyde seg ikke med det. Han skrev et brev til kongen for å bekrefte avtalen. Samtidig ba han om å få bygget et gravkammer under kirken, og om å få bli mumifisert etter sin død.

Kongen sa ja, og ga samtidig alle etterkommerne til Simonsen den samme retten. I 1686 satte Anders Simonsen i gang med å gjenreise kirken, og gravkammeret ble bygget. Simonsen fikk glede av den nye kirken i bare ti år. I 1696 døde han. Han ble mumifisert, lagt i kisten, og stedt til hvile i gravkammeret.

I dag er det to kister i gravkammeret. Den ene med den godt bevarte mumien etter Anders Simonsen. Den andre kisten, som det bare er rester igjen av, tilhører datteren hans. Hun het Anna Munch, og døde i 1738. Også hun ble balsamert, og hennes kiste og mumie var godt bevart helt fram til gravene ble åpnet på 1930-tallet.

SJU KISTER

Da gravkammeret ble åpnet i 1932 sto det sju kister i gravkammeret. Det er usikkert hvem som er blitt stedt til hvile i fem av kistene. Disse var i så dårlig forfatning at de ble gravd ned i jordgulvet under kirken. Oppå gulvet satte man kistene til Anders Simonsen og Anna Munch.

I 1935 ble det bygget en trapp ned til gravkammeret, slik at det ble lett tilgjengelig. I løpet av de 319 årene som har gått siden 1696 har imidlertid kammeret vært plaget av høy luftfuktighet og muggsopp. Riksantikvaren og Gjerdrum kommune er i ferd med å vurdere hva man skal gjøre med gravkammeret.

Fakta

Mumie

Mumien av Anders Simonsen ligger i et gravkammer under alteret i Gjerdrum kirke.

Her har han ligget siden 1696.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.