Sammen med Ullensaker hagelag har Kløfta bibliotek nå startet en aldri så liten frøbank.

– Her kan du få gratis frø til ulike planter, og tanken er at du skal gi noen tilbake til når sesongen er over slik at vi kan videreføre det, sier bibliotekar Janne Smedheim.

– Men har frø noe i biblioteket å gjøre?

– Ja, dette er folkeopplysning som jo vi driver med. Tidligere generasjoner hadde god kjennskap til før og planting, mens de siste to generasjonene bare har kjøpt det de trenger av planter, påpeker hun.

POSER MED FRØ

I biblioteket ligger frøene sirlig stablet i små poser, til både blomster og grønnsaker.

UØNSKEDE PLANTER: Slett ikke alle blomster og planter er velkomne i vår flora

– Alle som vil prøve seg på å dyrke kan låne, uansett om man er nybegynner eller ei, sier Tone Hagen fra hagelaget.

Hun mener at selv om dette er en hobby, så er det alvor bak.

– Vi synes det er flott at folk kan lære seg å dyrke selv. Dette handler jo også om frøkunnskap og beredskap som det kanskje blir viktig å kunne noe om i fremtiden, påpeker hun.

– Men hvorfor biblioteket?

– Fordi de gjør frøene lett tilgjengelig og dermed når vi flere.

– Hva gjør dere hvis folk ikke returnerer med frø til høsten?

– Vi har penger til å kjøpe inn mer frø, men desto mer som kommer i retur desto bedre er det. Skal ordningen fungere er vi avhengige av at flest mulig samler frø.

HUSKER DU DENNE MANNEN: Tommy har drømmejobben

– Hva gjør man i praksis?

– Det er forskjellig fra plante til plante, men når det gjelder tomater for eksempel, må folk la det henge igjen et par på planten til de er skikkelig modne. Den må så deles i to for at man kan skrape ut frøene. Når de er tørket skikkelig, kan de leveres tilbake, sier Hagen.

KURS

Hagelaget har nå lagt ut frø til blant annet sukkererter, bønner, salat, tomater, urter, reddik og flere blomster.

– Vi begynner nå med utlån og er selvsagt spente på hva vi får igjen når sesongen er over. Til høsten har vi planer om å arranger frøplantekurs i biblioteket, så folk kan lære mer om når og hvordan man planter, sier Hagen som har veldig tro på prosjektet.

– Jeg håper dette er kommet for å bli. Å gå ute i hagen eller på verandaen for å stelle planter gir en fantastisk ro i sjela. Og for ikke å snakke om når du plukker og spiser solmodne tomater fra egen busk – det smaker helt himmelsk, påpeker Hagen.

– Og hvis noen vil lære mer om planting og grønnsaker, har vi bøker å låne ut om slikt, sier Janne Smedheim.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.