Det ble brudd i landbruksforhandlingene. Det gjorde bønder forbannet. Bøndene mener at inntektsgapet i forhold til andre grupper nå må tettes, men mener de ikke har fått gehør. Forskjellen på tilbud og krav er på om lag en milliard kroner. Fredag morgen var det duket for fellesaksjoner over hele landet.

- Vi blokkerer utkjøringen fra alle grossitlagrene i Norge. Det kommer ikke mat ut i butikkene akkurat nå, sier Brita Skallerud, 2. nestleder i Norges Bondelag.

Hun bor selv på Kløfta. Fredag morgen deltok hun og 30-40 lokale bønder på aksjonen i regi av Norges Bondelag utenfor Coops sentrallager på Jessheim. Trafikken ut ble blokkert av traktorer. Innenfor sto en rekke trailere som ventet på å få kjøre ut.

- Vi står her så lenge det er nødvendig, og får se hvor lenge det er. Det skaper fort ganske kaos. Matvarelagrene i Norge er inne på de bilene der inne.

- Så det får fort konsekvenser?

- Ja, det vil nok merkes ut i butikk. Bøndene har tålmodighet og utholdenhet. Det er ingen selvfølge at det er norsk mat i butikkene. Det henger sammen med at vi må ha bønder til å gjøre jobben, og det markerer vi. 

SIDEN HALV SEKS

Aksjonen for henne og bøndene startet allerede halv seks fredag morgen.

- Vi har skiftordning hvis det er behov for det, og vi har foreløpig ingen fullmakter til å åpne blokaden. Selv om politiet har vært her og sagt at det er ulovlig det vi driver med. Men de dro igjen.

- Kommer det flere aksjoner?

- Ja, det vil bli videre aksjoner. Det vil gi litt forskjellige utslag.

- Hvordan reagerer folk flest?

- Vi har mange tomler opp. Det er mange som heier på norsk matproduksjon. Vi er opptatt av at vi skal produsere norsk mat på norske ressurser.

- Hvorfor aksjonerer dere helt konkret nå?

- Det ble vedtatt en jordbruksmelding dagen før vi begynte med jordbruksforhandlingene. Det er hovedgrunnen til at vi er her nå. Regjeringen fulgte ikke opp Stortingets vedtak, sier Skallerud.

LASTEBILEIER REAGERER

Utenfor blokaden treffer EUB Morten Lorentzen. Han er daglig leder og eier av et lite transportfirma.

- Jeg har tre lastebiler som står blokkert innenfor her nå. De er tomme og skal egentlig ut og hente varer ute hos bønder som nå står og stenger utkjøringen.

- Hva betyr dette for deg og ditt firma?

- Umiddelbart betyr det et økonomisk tap. Derfor har jeg spurt bøndene her nå hvem som tar regningen. Denne typen aksjoner utfordrer en hel transportbransje, og ironisk nok er det vi som frakter alle varene til bøndene ut til butikkene. Uten butikkene får ikke de noen inntekter heller.

- Han anslår at det kjører 300-350 lastebiler inn og ut av Coops sentrallager på Jessheim – hver eneste dag.

- Hvis de virkelig skal sette inn noe, er dette helt feil måte å gjøre det på. Det er i tillegg en ulovlig aksjonsform og dårlig måte å gjøre det på. Det rammer mange utenforstående og uskyldige. Det riktige ville være å sperre stortingsrepresentanter inne. Jeg kan være svært enig i saken. Vi i transportnæringen ønsker også bedre betalt for det vi utfører. Men dette er feil måte å gjøre det på, sier Morten Lorentzen.

Norges Bondelag har varslet flere aksjoner i tiden framover.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.