På Holt gård legges alt til rette for toppresultater på travbanen. Hestene lever som de toppidrettsutøverne de er. Nøyaktighet gjennomsyrer alt de gjør på Kløfta-gården. Det må også til for å oppnå resultatene de ønsker.

– Trivsel er nummer én. Trives ikke en hest kan den heller ikke prestere optimalt. En hest er en toppidrettsutøver. Det betyr at alt må legges best mulig til rette.

Sveinung Holt speider utover travanlegget han og kona Ann Kristin har bygd opp på familiegården. Han står nede ved den spesialtilpassede treningsbanen – velkjent for mange i travmiljøet – og én av hemmelighetene bak den formidable suksessen. 

Fantastisk suksessresept

Meritterte Olav Mikkelborg flyttet hestene sine hjem til Norge fra Årjäng i Sverige tidligere i år. Nå bor han i Maura, leier den store stallen med plass til 36 hester på Holt Gård og er ute på én av dagens treningsøkter i anlegget.

– Dette er en helt suveren plass, og må være det mest moderne travanlegget i Norge. Det er lagd svært praktisk, slik at det er enkelt å drive. Treningsbanen er det heller ikke mange som kan måle seg med, sier Mikkelborg. Han kjørte sitt første offisielle totoløp 8. august i 1984. Nå står han registrert med 25.637 kjørte løp og 2.516 seire. Det gir 117.246.424 kroner innkjørt i løpsbanen til sine hesteeiere. Tallene er trolig langt høyere, da sportssystemet ikke får lagt inn alle tall fra utlandet.

– Her får vi trent og jobbet ordentlig med hestene. Øktene blir kontrollerte og tøffe. Jo saktere du kan kjøre en hest og samtidig oppnå makspuls, desto bedre er det. Spesielt i forhold til skadeforebygging, sier Mikkelborg. Sola skinner fra blå himmel på den 1.000 meter lange treningsbanen.

– Vi ville skape en treningsbane der du kan trene hestene hardt i lav fart. Det betyr at du må ha en sandtype som du kan harve. Vi kan også komprimere sanden slik at den blir fastere når vi trener unghestene, sier Holt. I over én dag kjørte han rundt på gården for å finne det optimale området å legge treningsbanen.

16–17 millioner innkjørt

Til slutt fant han et område på cirka seks mål som var velegnet. Der får hestene akkurat den treningen de trenger for å gå først over mållinjen i travløp. 

– Denne løypa har kjørt inn 15–16 millioner kroner hittil, sier Holt. Underlaget er dekket av EU-godkjent barnehagesand. Det er en sving, en passe bratt og lang stigning og riktig avstand. Flere i miljøet har allerede vært på gården og kikket. Sett hvorfor hestene som trener der er så sterke.

– Under trening må underlaget være helt likt hver eneste gang. Da først kan du få ut så mye som 90 prosent av hjernen i beina på hestene. Klarer hestene å kjøre seks intervaller her uten å krabbe opp den siste gangen, vinner de travløp, sier Holt.

Han ligger absolutt ikke på latsiden. Ta perioden fra mars til november som eksempel. Det er avgjørende at treningsunderlaget er løst, likt og fint hele året. For å unngå at det fryser må Holt derfor gjøre noe helt spesielt.

– Vi salter naturligvis noe, men jeg må harve med traktoren minimum hvert kvarter hele døgnet. Hvis ikke fryser det på og hestene får ikke trent slik de må. 

– Det blir fryktelig mye traktorkjøring, ja, humrer Holt.

Han stiller mobiltelefonen på vekking hvert kvarter. Selve gjennomkjøringen av anlegget tar fire-fem minutter. Dermed rekker Sveinung kun noen minutter på øyet før han må i gang igjen.

– Jeg rekker å legge hodet i bakvinduet på traktoren. Du blir på en måte vant til det. Heldigvis sover jeg litt mer i sommerhalvåret, sier han.

Dyrevelferd gjennomsyrer alt på Holt gård. Luftegårdene er flere ganger større i areal enn Mattilsynets minstekrav. 

– Det er trenere som har mange flere hester enn dette som kjører inn én million kroner i året og er fornøyde med det. Du kan aldri få en hest bedre enn den kan bli, og alle kan ikke vinne løp. Men målet må være å få de så gode som de har forutsetninger for å bli, sier Holt. Minstekravet til en boks på stallen er 2,8x2,8 meter. På Holt Gård har hestene 3,5x4,5. Dermed får aldri hestene klaustrofobi eller merker trykket fra alle kanter. På gulvet ligger ikke sagflis, som er hyppigst brukt i Norge. I stedet ligger det halm.

– Hestene elsker halm 

– Hestene elsker halm i forhold til sagflis. Derfor finner du også hester her som kan ligge inne og sove midt på dagen, bare fordi de stortrives med underlaget.

Halmen byttes ut hver tredje uke. På kun fire timer er jobben gjort i den store stallen. En spesialtilpasset hjullaster gjør jobben. Ellers i uka slipper stallansatte å bruke tid på stallen.

– Dermed får de bedre tid til å stelle med hestene. Det gir resultater, sier Sveinung.

Drikkevannet som serveres er 22 grader – året rundt. Det er temperaturen som gjør at en hest får i seg mest mulig vann. Inne på stallen kan hestene se hverandre, noe som også bidrar til trivsel. En velegnet forvogn gjør at alle får mat på bare noen minutter. Foret er selvsagt også spesialtilpasset, blant annet med tradisjonelt kraftfor, svarthavre (som produseres på gården og olje). 

– Dermed kan hestene få i seg maten de trenger uten at de blir hete i toppen. Å gi hvit havre til en hest er som å gi sjokolade og brus til barn. Etter ti minutter henger de etter gardinene før blodsukkeret plutselig faller, sier han.

Kostet 6–7 millioner

I stallen er det også to dusjer med varmekabler og varmtvann. Alt nødvendig utstyr er plassert i en egen låve. Der er det også lunsjrom for de ansatte, kontorfasiliteter og et eget TV-rom for dem som ønsker å se travløp. Det hypermoderne travanlegget ble bygd opp fra september 2013 til januar 2014. Prislappen var 6–7 millioner kroner. Alt kom på plass etter at døtrene Elise og Sofie fikk «Mulle» og begynte med ponnitrav.

– Det har vært en tøff investering, og det kommer stadig vekk regninger med sju tall på. Helt ferdig med å bygge blir du heller aldri, sier Holt. Det neste som står på ønskelisten er skrittmaskin (walker) og tredemølle for hester. Det er nødvendig, blant annet i forhold til skadeforebygging. Alt på gården er nøye planlagt. Ingenting er overlatt til tilfeldighetene.

– Vi kunne selvsagt hatt plass til mange flere hester her ved å velge mindre bokser, men dyrevelferd er egentlig det eneste som betyr noe for oss, og det gjennomsyrer alt her. Oppasseren skal trives med hesten. Det betyr at det ikke må være flere hester enn at oppgavene blir overkommelige. Vi er også heldige som har svært dedikerte veterinærer, hornslagere og trenere. Hele teamet på gården utfyller hverandre, sier Sveinung Holt. Det blir gjerne gullresultater av slikt.

HOLT GÅRD

Ligger i Holtvegen 1 på Kløfta. 

Travsenteret ble bygd opp på tampen av 2013.

Den store stallen har plass til 36 hester.

Familien har investert 6–7 millioner kroner i anlegget.

Hittil har hester derfra kjørt inn 16–17 millioner kroner.

Travtrener Olav Mikkelborg leier plasser der nå. Den forrige der var danske Bo Westergaard.

OLAV MIKKELBORG

54 år. Kjørte sitt første offisielle totoløp 8. august i 1984.

Står registrert med 2.516 seirer på 25.637 kjørte løp.

117.246.424 kroner innkjørt i løpsbanen til sine hesteeiere.

Tok tre seirer på de fire første startene i år. Har hittil vunnet 23 løp på 228 starter i år.

34 hester registrert i trening i sports­systemet. Fire hester på stallen hans har mer enn én million kroner i innkjørte midler. Mest av dem er Hellin Faxen.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.