• TRADISJON 2: – Preposisjonsbruken bygger på tradisjoner. Jeg sier på Jessheim, påpeker språkviter Christine M. Salvesen

– Jeg sier på Jessheim, og har alltid gjort det.

Ordkunstner og kulturformidler Øyvind Straume fra Kløfta er ikke i tvil om preposisjonbruken i sin daglige tale.

– Hvorfor gjør du det?

– Det kan jeg ikke svare sikkert på, men jeg antar at jeg og andre sier og skriver det vi har hørt uten å tenke mer over det, påpeker han.

– Noen sier det heter i om byer langs kysten, og på om innlandsbyer. Kan det ha noe for seg?

– Den teorien er ny for meg, men den høres faktisk bra ut.

– Hva da med Lillestrøm?

– Jeg er selvsagt i Lillestrøm, men om Kongsvinger bruker jeg begge deler, sier han.

– Kan du si det om andre byer?

– Ja, Hamar for eksempel. Men det blir helt umulig å si på Porsgrunn eller på Skien. Men man sier imidlertid i om Bø i Telemark, påpeker Straume som faktisk er født og oppvokst i Telemark.

KAN ENDRES

– Vil du alltid til si på Jessheim?

– Jeg kan ikke være bastant, så det kan hende jeg endrer meg i takt med andre, sier Straume.

– Vet du hvorfor det er slik?

– Nei, men kanskje det stammer fra at når man kommer sjøveien til en kystby så sier man endelig i havn. Men dette kommer jeg til å gruble på, nå har du ødelagt nattesøvnen min, ler han.

DOMMEN

Skal vi tro Språkrådet, finnes det ingen endelig fasit. De påpeker at foran de aller fleste stedsnavn og administrative navn brukes i om påstedsangivelse, som:

I Asia, i Bergen, i Finnmark fylke, i Hamar kommune, i Rondane.

Men det er ikke alltid slik, for Språkrådet understreker viktige unntak om en del norske byer, tettsteder og landskaper, som:

På Bryne, på Molde, på Romerike.

Bydelsnavn får gjerne på foran seg, ofte fordi de er gamle gårdsnavn, som på Stovner i Oslo. Et tredje unntak utgjør de fleste øyer, øygrupper og øystater, som:

På Hitra, på Cuba, på Sjælland, på Sri Lanka, på Taiwan. Det heter likevel i Indonesia, i Irland, i Japan, i Lofoten, i Storbritannia.

– Et tettsted som blir by får ikke automatisk preposisjonen i foran seg, sier seniorrådgiver Bård Eskeland i Språkrådet.

Han ber oss lytte til de innfødte.

– Det er en sterk tendens til å skifte fra på til i, men dersom lokalbefolkningen fortsetter å bruke på, er det noe andre bør rette seg etter. I er ikke feil, men dette handler om samholdet av en tradisjon, understreker han.

- I ER JÅLETE Å SI

Språkviter Christine Salvesen i Eidsvoll har aldri vært i tvil. 

– Jeg sier på Jessheim. I er litt jålete og kunnskapsløst for meg, sier hun.

– Hvorfor er det slik?

– Tradisjonelt heter det på innlandsbyer og i kystbyer, uten at jeg vet hvorfor. Men preposisjonsbruken er under press, for flere og flere bruker i, sier hun.

– Så da blir det i Jessheim?

– Nei, bystatusen skal ikke ha noe å si ut fra tradisjonen. Om Eidsvoll sier jeg både på og i. Jeg bor på Eidsvoll, men sier i når det gjelder et avgrenset område. Når de som bor i Feiring sier de har vært i Eidsvoll, mener de i Sundet.

– Dette er ganske vrient?

– Ja, det er vanskelig. På fransk, som er mitt fagfelt, er det enklere. De er à både i Paris og på landsbygda, påpeker hun.

– Har vi noen regler på dette?

– Ja, det er hovedregler – med variasjoner. Så dette er ikke hogd i stein. Her er det flere hensyn som trekker i hver sin retning.

– Men du blir på i evig tid?

– Jeg snur nok hvis alle andre gjør det. Men jeg forblir på Hamar, sier Salvesen.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.