«Jeg synes det er så flaut, men vi har begge gått uten særlig med mat de siste 14 dagene. Jeg kan jo bake brød og slike ting, men hva hjelper det når man ikke har pålegg. Man kommer liksom bare så langt på potetmos og eventuelt pasta. Vet ikke om jeg skal le eller grine, så jeg vet ikke lenger min arme råd. Begge begynner å bli sultne og lei av å leve på knekkebrød og vann. En skikkelig middag har vi vel ikke spist på flere uker».

Dette er én av meldingene Tanya Fjørtoft Valkve har fått inn fra folk som trenger hjelp i lokalmiljøet i løpet av de siste ukene. Før jul i 2015 startet hun Facebook-siden Omsorg Jessheim.

Resten er en varm og god historie om omsorg, bidra, se folk rundt seg og ta et aktivt tak for å hjelpe andre i en tøff hverdag.

– Det startet med at jeg ville gi bort bæreposer med mat på en side for kjøp og salg på Facebook. Det fikk jeg ikke lov til på den siden, og det ble en skikkelig diskusjon. Jeg valgte å droppe der, men forsto raskt på responsen at dette var noe flere ville støtte og være med på. Derfor opprettet jeg Facebook-siden og startet prosjektet. I dag kan vi trygt si det er blitt en suksess, smiler Fjørtoft Valkve.

Opplegget er todelt. De som trenger hjelp med for eksempel klær, mat, bursdagsgaver og andre ting kan ta kontakt. Andre tar kontakt for å bidra og hjelpe. Noen med gjenstander. Andre med penger.

– Jeg tar meg av administrasjonen rundt dette. Lista for å ta kontakt og si ifra skal være så lav som mulig. Her er det ingenting å skamme seg over. Responsen har vært helt overveldende. Hittil har vi hjulpet 200–250 mennesker. Det er vi veldig glade for, men jobben har bare så vidt begynt, sier hun.

Ekstra hjelp i høytider

Påsken nærmer seg med stormskritt. Høytider er en ekstra travel tid for Tanya, som gjør all innsatsen i tillegg til full jobb.

– Helt vanlige mennesker tar kontakt med oss for å få hjelp. Vi har noen gjengangere, men det er også mange nye som henvender seg. Alle kan gå gjennom en tøff periode økonomisk fra tid til annen. Noe av det mest gledelige vi ser er også den store givergleden. Samfunnet vårt er ikke så kaldt som mange kanskje skal ha det til. Folk er opptatt av menneskene rundt seg og vil at andre skal ha det bra, sier den sosionomutdannede hjelperen med stort hjerte.

Nylig ble hun plukket ut til å få veldedighetsprisen gjennom Jobzone Jessheim. Denne er på 10.000 kroner, og Tanya er også med i kampen om 100.000 kroner som gis til et spesielt prosjekt i Norge.

– Tanya hjelper mennesker som er i en vanskelig livssituasjon. Hun legger ned masse arbeid, og bruker egen tid og eget hus til lagring av klær og matvarer. Hun står ekstra på i jula og andre høytider, og dette gjør hun ved siden av jobb og egen familie. Dette står det respekt av, sier Tone Finbraaten, avdelingsleder og partner i Jobzone på Jessheim.

Jessheim og omegn

Prosjektet Tanya Fjørtoft Valkve driver er for folk fra Jessheim og omegn. Siden starten har de hjulpet folk i Skedsmo, Hurdal, Nannestad, Eidsvoll og Ullensaker. – Nylig hjalp vi en dame som ikke hadde hatt råd til å kjøpe klær til verken seg selv eller barna sine på mange år med penger. Vi var med henne i butikken og betalte. Den opplevelsen sitter godt i. Det var så deilig å se hva den hjelpa gjorde for henne. Det gjør alt verdt det.

Hun benytter også anledningen til å skryte litt ekstra av Leta Mariyathas Nielsen ved My Bakery – Jessheim.

– Hun har bakt gratis kaker og gitt bort til folk som skal arrangere barnebursdager og ikke har penger til alt som skal til. Hun gjør en fantastisk innsats, sier Tanya, som også skryter av samarbeidspartneren Lianne Mares.

– Hun hjelper meg masse og fortjener all mulig honnør.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.