Ragnvald Holst-Larsen har jobba 17 år som lærer. Når han nå skal ta doktorgrad på OsloMet (tidligere Høgskolen i Oslo og Akershus), har han valgt å hjelpe ungdommer som sliter med å fullføre videregående skole. De vil han hjelpe til å få en utdanning og en fot innenfor arbeidslivet.

– Doktorgradsavhandlingen min handler om å vise fram en alternativ måte å ta en utdannelse på. Om det tar litt lengre tid, så er det tid du får brukt på praktiske ting, forklarer Holst-Larsen.

Grunnkompetanse

Han prater om et prøveprosjekt i lærerkandidatordningen. Ordningen er et alternativ for dem som syns det er vanskelig å fullføre et fag- eller svennebrev, men som likevel vil ha et kompetansebevis. Beviset får man gjennom en opplæringskontrakt med en bedrift, som gir grunnkompetanse.

Det er denne ordningen Holst-Larsen nå setter i system. Han åpner opp Mago B-bygget ved Andelva på Eidsvoll Verk, for ungdommer som ikke klarer å fullføre videregående. Der skal han hjelpe dem med praktisk opplæring, og med å finne bedrifter som kan lære dem opp.

Etter man har tatt lærerkandidatprøven, får man et kompetansebevis, som er en liste over det man kan. Denne kan man sammenligne med kravene for fagbrev, slik at man ser hva man mangler.

– Det er vår oppgave å finne ut hva de er gode på, hva de er motivert til, og hva vi kan få til sammen, sier Holst-Larsen.

Praktiske oppgaver

Opplegget ligger under Omsorgsverket, som fra før driver mat- og klesutdeling fra Mago B. Det er i Omsorgsverket at ungdommene vil få sine første erfaringer.

– Vi er først et halvt år her inne, og jobber med praktiske oppgaver. En av de første tingene vi gjør, er at ungdommene tar med seg litt klær ut på et marked i Oslo, og trener på salg, forklarer Holst-Larsen.

salg

Alle som blir med i Holst-Larsens prosjekt, vil komme til å jobbe med noe innen salg. Det er der Holst-Larsen har sin erfaring, og det er der han føler han kan bidra mest.

– Så skal de arrangere konserter og drive markedsføring og salg, sier Holst-Larsen.

Det som er felles for alle ungdommene som skal gjennom prosjektet, er at de skal ha prøvd seg på videregående. Om de klarte seg i kort eller lengre tid, eller om de strøk i et eller flere fag, har ingenting å si.

– Vi skal ikke ta dem rett fra ungdomsskolen. Man skal se om det vanlige systemet fungerer først, forklarer Holst-Larsen.

Fakta

  • En lærekandidat har mål om å ta et kompetansebevis.
  • Kompetansebeviset er mindre omfattende enn fag- eller svennebrev.
  • Lærekandidat kan være et alternativ for deg som vet det kan bli vanskelig å fullføre et fag- eller svennebrev. Lærekandidat er en grunnkompetanse, som kan bygges videre til yrkeskompetanse.
  • Som lærekandidat inngår du en opplæringskontrakt med en lærebedrift.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.