– Høstjakta er i gang, og sammen med mørkere kvelder er det noe av årsaken til at høsten er høysesong for påkjørsler av dyr. I oktober går antall kollisjoner med dyr markant opp rundt om i landet, sier bilmekaniker og rådgiver i Gjensidige, Jan Fleinsjø.

I løpet av de ti siste årene er det ifølge forsikringsselskapet påkjørt til sammen 431 dyr på Øvre Romerike i fjerde kvartal. Statistikken er hentet fra Finans Norge. 74 tilfeller i Nannestad, 11 i Hurdal, 100 i Eidsvoll, 127 i Ullensaker, 23 i Gjerdrum og 96 i Nes er meldt til forsikringsselskapene. I tillegg kommer de tilfellene som det ikke er meldt ifra om.

Ifølge Gjensidige er det flest kollisjoner i Hedmark og Møre & Romsdal, etterfulgt av Rogaland, Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag.

– DEMP FARTEN

– Mørke kvelder, sesongtrekk fra sommer- til vinterbeite og høstjakta er noen forklaringer på hvorfor det er spesielt mange viltpåkjørsler om høsten. Sammenstøt med store dyr som elg og hjort fører ofte til alvorlige personskader og store materielle skader, spesielt når hastigheten er over 80 kilometer i timen. Høy fart gjør det også vanskeligere å oppdage og reagere i tide på dyr som er på vei inn i veibanen. Demp farten spesielt i grålysningen, i skumringen og ved fullmåne. Vær ekstra oppmerksom der det er mye vegetasjon nær veien. Fareskilt for dyr er utplassert langs veien for en grunn, sier Fleinsjø.

KONTAKT POLITIET

Skadde dyr vil ofte prøve å gjemme seg og er vanskelig å finne.

– De kan bli liggende i dagevis og lide en smertefull død. Merk stedet der du kjørte på dyret, slik at det blir enkelt å starte søk og kontakt politiet på 02800. De vil rekvirere viltnemnda, sier Fleinsjø.

Han minner om plikt til å melde fra om påkjørsel av dyr, enten det er husdyr eller vilt.

– Å etterlate skadde dyr er straffbart. Du risikerer verken bonustap på forsikringen eller trenger å betale egenandel, sier Fleinsjø.

LES OGSÅ: Kraftig møte med elg

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.