• VANT: Rådyrvegen borettslag vant over Nannestad kommune i Høyesterett.
  • OVER: Hans Thue, ordfører i Nannestad, er glad for at saken nå synes å være over.

Det var Nannestad kommune som anket saken til Høyesterett etter at borettslaget fikk medhold i både tingretten og lagmannsretten. Kommunen anket dommen i Eidsivating lagmannsrett, som ga Rådyrvegen borettslag medhold i at tomtefesteavgiften skal reguleres etter konsumprisindeksen, og ikke etter tomteverdien.

Bakgrunnen for rettsaken er at kommunen i 2014 økte tomtefesteavgiften for borettslaget, som består av 16 boenheter, fra 1.737 kroner til 60.973.

– SOM FORVENTET

– Som forventet vant vi i Høyesterett. Vi er veldig rettstrøtte og slitne etter å ha møtt opp i rettsal etter rettssal mot en profesjonell part, og svært glade over utfallet. Kommunen må forstå at dette har vært en stor økonomisk belastning for oss alle, og mange har blant annet ventet med å pusse opp husene sine eller byttet bil i frykt for å måtte betale kommunens urimelige krav, sier Petter Gulbrandsen, leder for Nannestad Tomtefesterforening.

Han peker også på at avgjørelsen i Høyesterett var enstemmig. Saken ble behandlet i storkammer, det vil si med 11 dommere.

– Avgjørelsen vil få prinsipiell betydning for tomtefestere i Norge. Heis flagget. Nå må vi heller samarbeide enn å møtes i rettssaler, slik vi hele tiden har ønsket, og vi er nå allerede lovet et møte med kommunen innen 1. september, sier Gulbrandsen.

VIKTIG SAK

– Vi anket saken til høyesterett fordi vi mente at det riktige var å gi kommunen medhold. Jeg er glad for at Høyesterett var enige med oss i at dette var spørsmål som var viktige og som burde håndteres nettopp av dem. Det er slik jeg tolker at de valgte å la saken bli fremmet og det at de valgte å fremme saken i storkammer. Jeg er også glad for at saken nå synes å være over og at partene kan gå videre, sier Hans Thue, ordfører i Nannestad.

Han påpeker at det ikke er en ønsket situasjon å være i rettsak med innbyggere som motpart.

– Noen ganger er det likevel, av hensyn til resten av fellesskapet, nødvendig. Slik vurderte kommunestyret det i denne saken. Jeg vil takke alle involverte for at vi underveis har hatt en god og saklig tone. Ikke minst er det fint at administrasjonen vår har vært klare på at dette handler om å få medhold i retten, eller ikke. Saken handler altså ikke om vinnere eller tapere, sier Thue.

Avgjørelsen i Høyesterett betyr nå at lagmannsrettens avgjørelse blir stående, og at borettslaget får  en årlig festeavgift på om lag 4.200 kroner, som gir en årlig kostnad på 263 kroner per boenhet, eller en månedskostnad på om lag 22 kroner per boenhet.

Dersom kommunen hadde fått medhold ville festeavgiften blitt 60.793 kroner, en årlig kostnad på om lag 3.800 kroner per boenhet.

MÅ BETALE SAKSOMKOSTNINGER

Høyesterett tok stilling til om tomtefestelovens krav til «tvillaus» avtale, som vilkår for retten til regulering av festeavgiften etter endringer i tomteverdien, er forenelig med vernet av eiendom i Den europeiske menneskerettskonvensjon. Spørsmålet var om en kommune kan påberope seg dette konvensjonsvernet. Det kan den ifølge Høyesterett ikke gjøre. Nannestad kommune må også betale saksomkostninger på drøyt 180.000 kroner.

Nannestad kommune har vært representert ved advokat Christian Piene Gundersen og Rådyrvegen borettslag ved advokat Torstein Burkeland.

LES OGSÅ: Tar tomtefesteavgift til rettenKlikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.