Første lørdag etter påske er tradisjonelt den dagen det selges flest sykler her til lands. Over halvparten av alle sykler som selges i løpet av ett år, selges mellom påske og 17. mai. Parallelt sees en markant økning i talletsykkeltyverier, viser tall fra Falck, TrygVesta og Aksjonsgruppen Ikke Stjel Sykkelen Min! (AISSM).

- 15.115 sykler ble meldt stjålet til politiet i fjor. Det er naivt å kjøpe sykkel uten samtidig å investere i minst én forsikringsgodkjent sykkellås og sørge for registrering i Falck sykkelregister, mener Heidi Tofterå Slettemoen, pressetalskvinne i TrygVesta.

FÅ POLITIANMELDER
Det selges sykler for over en milliard kroner i Norge hvert år, samtidig stjeles 55.000 sykler til en verdi av 275 millioner kroner. Politiet mottar årlig 15 000 anmeldelser.

- Det er store mørketall. Vi regner med at bare en av fire politianmelder tyveri, og det er ikke alle som har så dyr sykkel at det utløser erstatningsutbetaling, sier Heidi Tofterå Slettemoen.

Forsikringsselskapene behandler over 9000 skadesaker og erstatter stjålne sykler for mer enn 30 millioner kroner hvert år.

DYRERE SYKLER
- Vi ser en tydelig trend, hvor syklistene bruker stadig mer penger på doningene sine, sier Slettemoen.

Gjennomsnittserstatningen per sykkel økte med 10 prosent i 2009, samtidig som det er stadig dyrere sykler registrert hos Falck.

- På to år har antall sykler i prisklassen over 20.000 kroner registrert i Falck sykkelregister økt med mer enn 50 prosent, sier avdelingsleder Geir Kamsvåg i Falck sykkelregister.

HALVERT RISIKO
Det er anslått at registrering i sykkelregisteret og bruk av FG-godkjent sykkellås til sammen kan halvere risikoen for sykkeltyveri.

- Hvem som helst kan kontrollere en sykkel på Falck sykkelregisters internettsider og finne ut om den er stjålet. En registrert sykkel er langtvanskeligere å omsette, og sjansen er større for at du får den igjen om uhellet er ute, sier Kamsvåg.

Forsikringsselskapene gir redusert egenandel ved erstatning av sykler som er registrert i Falck sykkelregister, som ble opprettet av Finansnæringens hovedorganisasjon (nå FNO) i 1993.

- Ti ganger så mange registrerte hittesykler blir tilbakelevert eier, som ikke-registrerte, sier leder for Aksjon Ikke Stjel Sykkelen Min!, Sveinung Sørbye.

Beregninger fra AISSM viser at èn av ti sykler i Norge er tyvegods.

- 120.000 stjålne sykler finnes på norske veier, og 8.000 stjålne sykler eksporteres ut av landet hvert år, sier Sørbye.

PASS PÅ!
De fleste syklister vil før eller senere bli utsatt for sykkeltyveri, men det er mye du kan gjøre for å redusere risikoen at nettopp din sykkel blir stjålet.

- Med enkle grep kan du selv gjøre jobben vanskelig for dem som forsøker å stjele tohjulingen din, sier Heidi Tofterå Slettemoen i TrygVesta, og ber alle ta sine forholdsregler.

FAKTA:

  • I Norge stjeles det hvert år 55 000 sykler til en verdi av 275 millioner kroner. Dette tilsvarer en sykkel hvert 10. minutt.
  • Omtrent 25 prosent av alle landets sykkeltyverier skjer i Oslo politidistrikt.
  • Politiet mottar årlig 15 000 anmeldelser. Forsikringsselskapene behandler over 9000 skadesaker og erstatter stjålne sykler for mer enn 30 millioner kroner årlig.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.