8. mai ble markert over hele landet, og i det nydelig solskinnet var det fredfullt og lunt i skyggen under de store furutrærne rundt plassen foran bautaen, inne i Trandumskogen.

Se flere bilder fra minnestunden i bildegalleriet

FORMIDLET HISTORIEN

Det var en sterk kontrast til dagens påminnelse om hva som fant sted her under krigen, som brigader Anne Rydning i sin tale ledet forsamlingen gjennom. Det var her, det i mai 1945, at en av de første tyske massegravene ble oppdaget i Norge.

- Den 9. mai 1944 kom 12 krigsfanger fra ulike steder på Østlandet hit til Trandumskogen. De ble stilt opp på rekke, og drevet innover her og videre inn i skogen. De visste hva som ventet dem, fortalte Rydning.

Jessheim/Hovin/Mogreina skolekorps var også med på å markere dagen, og spilte blant annet «Norge, mitt Norge» som det er blitt fortalt at krigsfangene sang før de ble henrettet.

- Vi, som heldigvis ikke fikk oppleve krigens gru vil aldri, med vår beste velvilje, kunne forestille oss hva disse patrioter tenkte og følte der de så rett inn i munningene på geværene før skuddene avsluttet deres liv. De ga sine liv for at vi skulle få oppleve et fredelig og broderlig Europa i mer enn 71 år, sa leder for Øvre Romerike Forsvarsforening, Knut Skreder i sin tale.

HELLIG GRUNN

Deretter ble det gjennomført kransenedleggelse der blant annet ordfører i Ullensaker, Tom Staahle, la ned krans ved bautaen.

- Dette var en fin minnemarkering i dag, og et flott arrangement i regi av Øvre Romerike Forsvarsforening. De er flinke til å markere dagen, og betydningen av den, og jeg er stolt av å se at så mange veteraner har tatt turen hit i dag. Uten dem hadde vi ikke bodd i et godt og fredfullt land, og det skal stå respekt av den innsatsen og de ofrene de har gjort. Det må vi minnes og vi må aldri glemme, sier Staahle.

HEDRER VETERANENE

Han har gjort seg kjent med mange av historiene til enkelte av dem som mistet livet i Trandumskogen.

- Vi er på hellig grunn. Her var det mange mennesker som ofret livet, og det ligger mange tragiske menneskeskjebner her. Det å stå her i dag, på en dag som dette, gjør at man tenker på hva de ofret, sier en alvorspreget ordfører.

Frigjøringsdagen 8. mai er også en dag for å hedre Norges mange krigsveteraner, og en av dem som hadde kommet til Trandum på søndag var Kaare Syltevik.

- Det er viktig å støtte opp om denne dagen, og den betyr utrolig mye for så mange, sier han.

Følg Eidsvoll Ullensaker Blad på Facebook

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.