Onsdag i forrige uke var Liv Ruud ute med familiens to langhårede dachshunder, Alva og Emma. Plutselig ser hun en hund som kommer løpende mot dem.

– Jeg plukka opp begge hundene, så jeg hadde en i hver arm. Så kommer den andre hunden, og går rett på og biter Alva, ifølge Ruud.

Måtte slå hunden

Den løse hunden var en god del større og bet seg fast i Alva, og ville ikke slippe taket før Livs mann Pål-Erik kom til unnsetning.

– Jeg hørte at hun skreik, så skjønte jeg at det var et eller annet. Da jeg kommer ut så holder den andre bikkja seg fast i låret til Alva. Det som ble den alvorligste skaden. Alva hyler og skriker. Det skulle tre harde slag til før den slapp, forklarer Pål-Erik.

I journalen fra Eidsvoll og Råholt dyreklinikk beskriver de skadene til Alva: «Bittsår på ca. 12 cm på venstre lår. Går inn i musklene. Hele kneet er blottlagt og såret er kontaminert med grus og pels. Kutt på tre cm på venstre øret, øreflippen er delt i to. Lite sår etter tann på hals og lår. Alle sår går gjennom hud.»

Alva ble sydd og behandlet på klinikken.

Eier legger seg flat

EUB har vært i kontakt med eieren av den andre hunden. Vedkommende beklager, og er fortvilet etter hendelsen.

– Døra vår var åpen ved en feiltakelse, og hunden stakk ut i et ubevokta øyeblikk. Det er vårt ansvar, og vår feil, og vi er veldig lei oss for det. Vi har bedt om unnskyldning, og håper det går bra med hunden, sier eieren.

Vedkommende påpeker også at deres hunder, og familien Ruuds hunder, har rømt og vært i kontakt med hverandre tidligere, uten at det har ført til bittskader.

Saken behandles nå av forsikringsselskapet til dem som eide hunden som gikk til angrep.

Forholdet har blitt anmeldt av familien Ruud, og politiet har nå saken.

– Vi vil etterforske, snakke med begge parter og eventuelle vitner. Så vil saken gå videre til en jurist, som avgjør hva utfallet blir i saken, sier Kyrre Nystuen, politibetjent ved Eidsvoll lensmannsdistrikt.

Ønsker avliving

Familien Ruud vil gjerne at hunden som angrep Alva blir avlivet.

Dyrevernsorganisasjonen NOAH sier det er vanskelig å si om hunden er farlig på grunnlag av en slik episode. Samtidig påpeker de at hundeloven slik den står i dag ikke vektlegger kunnskap om hund, og de jobber aktivt for å endre §18 om grunnvilkår for avliving.

– Vi vil absolutt fraråde folk kreve avliving for den type ting, fordi det er tross alt dyr med et bredt adferdsrepertoar som man har med å gjøre. Det handler om eiers kontroll og eiers hensyn, forklarer Siri Martinsen, veterinær i NOAH.

Uansett utfall vil familien Ruud gjerne få fram budskapet de mener er aller viktigst etter hendelsen.

– Jeg syns det er viktig for hundeeiere å bli mint på at uansett hvor ufarlig du tror bikkja di er, så er det båndtvang, sier Pål-Erik.

Hundeloven

§ 4. Hunder kan være løse bare når de

a) blir fulgt og kontrollert på aktsom måte, eller

b) er forsvarlig inngjerdet på et sted som ikke er åpent for allmenn ferdsel.

§ 6. I tiden fra og med 1. april til og med 20. august skal en hund bli holdt i bånd eller forsvarlig inngjerdet eller innestengt, slik at ikke den kan jage eller skade storfe, sau, geit, fjærfe, rein, hest eller vilt, herunder viltets egg, reir og bo.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.