Omtrent samtidig som Tour de France-rytterne var i ferd med å avslutte årets ritt, kom Sander Andreassen og hans følge i mål på en helt annen tour. «Tour de Sander», som er navnet på turen fra Nordkapp til Hurdal, ankom eventyrets siste stoppested – hjembygda.

Hurdølingenes tour er imidlertid av en litt annen karakter enn det franske rittet. Sander er nemlig født med ryggmargsbrokk og har ikke førlighet i underkroppen. Ved hjelp av en spesiallaget sykkel har han brukt armene til å sykle de om lag 2700 kilometerne.

HYLLET AV HJEMBYGDA

Vel fremme i hjembygda ventet et hav av sambygdinger. Syklistene ble jublet inn på plassen utenfor Hurdal skole med flagg og heiarop, før klemmer og gratulasjoner i store mengder ventet.

– At så mange møtte opp var over all forventning. Rett og slett kjempekoselig, sier Sander.

– Overveldende. Jeg blir ekstremt rørt av engasjementet folk viser, sier pappa og medsyklist Tor Andre Andreassen.

– Det er en vanvittig stor bragd!

HELDIGE MED VÆRET

I følgebilen satt mamma Gunn Mariann, Sanders søster Jenny og broren Felix. Samtidig har forskjellige bedrifter bidratt til at prosjektet ble såpass omfattende.

– En viktig faktor på turen er at været var bra. Vi var heldige med vær og vind, og syklet i det flotteste terrenget Norge har. Det ga oss motivasjon for hver etappe, sier Tor Andre.

Symbolsk nok åpnet slusene seg for fullt bare minutter etter at de ankom Hurdal–uten at det la noen demper på folkefesten.

OPPLEVELSER FOR LIVET

Etter den snaue måneden sykkel-eventyret har pågått sitter de igjen med minner for livet.

– Vi har opplevd mye forskjellig og møtt utrolige mange spennende karakterer. Blant annet traff vi en fyr som hadde kjørt motorsykkel i ett år–fra Israel. En annen figur var han som hadde gått til fots fra Cannes i Frankrike, forteller kvartetten, som også fikk se litt av landets dyreliv på nært hold. Både sultne spekkhoggere og jaktende ørner befant seg tett på løypa.

Turen handlet ikke bare om å samle inn penger eller å komme seg raskest mulig fra A til Å.

– Vi satte av tid til å stoppe om noen fikk øye på noe spesielt, sier Sander.

Dersom de skulle planlagt turen på nytt peker de spesielt på ett punkt.

– Trafikken i Trøndelag var tidvis utfordrende. Petter var så langt unna å bli truffet av en trailer, sier Mzima og illustrerer avstanden med tommelen og pekefingeren.

Kvartetten sier videre at samholdet har blitt styrket i løpet av turen.

– Terskelen har blitt lavere for å kjefte litt, men også for å gi ros, smiler de.

NYTT PROSJEKT

Facebook-siden til prosjektet har godt over 6000 følgere. Hurdølingene røper til EUB at det også er mer i vente:

– Engasjementet vårt vil forbli levende også i framtiden. Vi planlegger å lansere et massivt prosjekt i løpet av seinhøsten, men foreløpig ønsker vi ikke å avsløre mer rundt dette, smiler de lurt.

Fakta om Tour de Sander

  • Har syklet Nordkapp – Hurdal, omlag 2700 km.
  • Turen var til inntekt for Handikappede Barns Foreldreforening (HBF).
  • Sander er født med ryggmargsbrokk og har sittet i rullestol i hele sitt liv.
  • Han fullførte turen med en spesiallaget sykkel der han «trår» med armene.
  • Facebook: Tour de Sander – NordkappHurdal 2018.
  • Lanserer et nytt og massivt prosjekt i høst.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.