Landets dyreste SFO finner man i Hurdal kommune. Her koster en full plass 3468 kroner i måneden, eller i underkant av 40.000 kroner i året om poden skal bruke plassen elleve måneder i året.

Til sammenligning er Norges billigste SFO i Gratangen, hvor de kan sende barna sine på skolefritidsordningen uten å betale eneste krone, ifølge nye tall fra NTNU Samfunnsforskning som evaluerer SFO-tilbudet i Norge. Det var Klassekampen som omtalte saken først.

Kostbart å være liten

– Oi! Jeg synes ikke det er bra at vi ligger så høyt i pris. Det er overraskende, er Hurdal-ordfører Runar Bålsruds (V) første kommentar når han presenteres for tallene.

– Vi har en sammensatt SFO-ordningen med en del valgmuligheter, og hvor det er relativt få elever sammenlignet med mange andre kommuner. Noe av forklaringen på den høye prisen er at det er kostbart å drive med såpass få elever, sier Bålsrud.

SFO-prisene skal nå diskuteres under budsjettarbeidet.

– Dette må vi se nærmere på, uten at jeg kan love noe, sier han.

LES OGSÅ: Tar i bruk lavo: – Skolen har ikke plass til alle inne

SFO-prisene spriker

EUB har gjennomgått SFO-prisene for kommunene i vårt distrikt, noe som viser at det er store sprik. For en fulltidsplass på skolefritidsordningen er egenandelen for elleve måneder følgende:

Eidsvoll er med det den kommunen med lavest årspris på SFO i distriktet – nesten 11.000 kroner billigere enn Hurdal.

Ville holde satsene nede

– Det er hyggelig å kunne vise til positive tall, og vi må suge på karamellen så lenge vi kan. For vi vet vi går inn i en tid hvor det må gjøres tøffe økonomiske prioriteringer, sier ordfører John-Erik Vika (Sp) i Eidsvoll.

Han forklarer at posisjonen i fjor stemte for å beholde satsene på dagens nivå, til tross for at administrasjonen foreslo en økning.

– Vi synes belastningen for småbarnsforeldre er mer enn stor nok allerede, og ønsket derfor å beholde satsene, sier Vika.

Store forskjeller

NTNU-forskerne har besøkt skolefritidsordninger over hele landet og finner store forskjeller i pris, innhold og organisering.

– Vi mistenker at den store variasjonen i pris ikke henger sammen med kvaliteten, sier Joakim Caspersen på generelt grunnlag til Klassekampen. Han er en av forskerne bak SFO-rapporten, som skal ferdigstilles i løpet av høsten.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.