Privatetterforskeren Tore Sandberg har jobbet med gjenopptakelsessaker siden starten av 90-tallet. Siden da har han fått omgjort 103 år med fengselsstraff, fordelt på 10 alvorlige straffesaker.

– De fleste av dem har sonet dommene sine ut, sier Sandberg tørt.

Justismord

Det hele startet i 1991. Da dumpet boka «Julmord i lille Helvete» ned i postkassa til Sandberg. Boka omhandler øksedrapene i julen 1969, der Per Liland ble uskyldig dømt.

– Jeg tenkte at hvis det som står her er i nærheten av å være sant, så er det snakk om historiens justismord i Norge, forklarer Sandberg.

EUB sitter på det strøkne kontoret til Sandberg. Det er tre ryddige arbeidsplasser, med hver sin Mac. Små kassetter til båndopptagere ligger pent etter hverandre på rad og rekke. En ergometersykkel står inntil den ene veggen.

Han legger ut i en meget detaljert forklaring om hvordan han tok seg til Fredrikstad for å finne det «Lille Helvete», og hvordan han litt for sent på natten fikk tak i det som skulle bli hans første vitne.

– Det var en nabokvinne av dette stedet, som hadde sett de to ofrene i live dagen etter politiet mente de hadde blitt drept, sier Sandberg.

Frilansjournalisten hadde offisielt blitt privatetterforsker, og tre år senere, i 1994, var Per Liland frikjent for drapet.

Siden har det gått slag i slag. Sandberg var også privatetterforskeren som sørget for at Fritz Moen i 2004 og 2006 ble frikjent for to drap som ble begått i Trondheim på 70-tallet.

Orderudsaken

Nå er det Orderud-saken som står for tur. Sandberg har hatt sine tanker om saken helt tilbake til 1999, men ble offisielt satt på saken i 2006. I sommer leverte han begjæringen om gjenopptakelse av saken.

Sandberg legger ut i det vide og det brede om hva som er nytt i Orderud-saken. Hva som ikke stemmer med politiets versjon. Imellom de lange tankerekkene drikker han Farris.

I begjæringen om gjenopptakelse kommer det fram nye elementer i Orderud-saken. Sandberg forteller i detalj om jugoslavisk mafia, retten som rotet med navnene på våpnene som hadde blitt brukt i drapene, sprikende forklaringer, nye nøkkelpersoner, og et annet, mer sammensatt motiv.

– Er målet en full frifinnelse av Per og Veronica Orderud?

– Ja.

685 sider + vedlegg

Selv om Sandberg er 72 år, lever han ikke den rolige pensjonisttilværelsen av den grunn.

– Mye av tiden går med til etterforskning. Du har ikke mye tid til overs, når du produserer en begjæring på 685 sider, pluss 51 vedlegg, sier Sandberg.

Privatetterforskeren fra Kløfta er livredd for å gjøre feil. Alt Sandberg sier eller gjør er derfor meget omstendelig og forseggjort. Denne begjæringen er intet unntak.

– Det er ikke likegyldig, det som står der. Tusenvis av detaljer skal sjekkes, for å få det så feilfritt som mulig. Hvis jeg blir tatt i feil, så vil det blåses opp til å være mye viktigere enn hva feilen egentlig er, forklarer Sandberg.

Samtidig har det dukket opp helseproblemer underveis, som har gjort arbeidet med begjæringen enda mer tidkrevende.

– Jeg fikk problemer med synet, og begynte å se dobbelt. Så fikk jeg problemer med å få opp øynene. Derfor har jeg ikke blitt helt ferdig med å organisere videovedleggene til begjæringen, men jeg regner med å bli ferdig med det i løpet av uka, forklarer etterforskeren.

Han får nå medisiner som hjelper.

– Jeg tar piller fire ganger om dagen, og de har begynt å gi effekt. Jeg vet ikke hvor trøtt jeg ser ut nå?

En lang og detaljert forklaring om piller, doseringer og antall milligram følger.

Drapstrusler

Etter at begjæringen om gjenopptakelse i Orderud-saken ble levert, mottok Sandberg drapstrusler. Selv nøler den særdeles sindige mannen med å bruke uttrykket.

– Jeg vil ikke si drapstrusler, men …

Han drar på det. Sandberg forklarer at han ble oppringt av en mann som sa «Hvis du ikke stopper Orderud, så blir du den neste». Sandberg kontakter politiet, PST og media.

Da drapstruslene kommer i media, ringer mannen tilbake, og nærmest trygler Sandberg om å trekke anmeldelsen.

– Det er ikke noe hyggelig, men det går ikke an å la seg skremme. Jeg sa at jeg ikke kom til å trekke anmeldelsen, og at han måtte ta konsekvensene av det han hadde gjort, forklarer Sandberg.

LSK

Men innerst inne bærer Tore Sandberg på en drøm, og det er omtrent så langt unna dagjobben som man kommer. Han har nemlig en forkjærlighet for fotball.

– Jeg drømmer om at Lillestrøm skal bli seriemestere. Jeg var faktisk fotballformann i LSK tilbake på 70-tallet, da Lillestrøm rykka opp til det som da var den øverste serien. Siden har de jo vært der, sier Sandberg, før han tar en slurk av Farrisen, og legger til:

– Det ser ikke helt bra ut nå da, men …

Fakta

 • Navn: Tore Sandberg
 • Alder: 72
 • Bosted: Kløfta
 • Familie: Gift
 • Er: Privatetterforsker, spesialist på ­gjenopptagelsessaker.
 • Aktuell med: Gjenopptagelsen av Orderud-saken. 

Sju kjappe

 • Leser? Krim, og avisen på nett.
 • Blir flau av? Rygge inn i bilen til datteren.
 • Liker å spise? Fisk og roastbiff.
 • Redd for? Gjøre alvorlige feil.
 • Avhengig av? Kona.
 • God til å? Finne eksperter som kan det jeg ikke kan.
 • Drømmer om? At LSK skal vinne serien.
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
 • Slette kommentaren din
 • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.