Noen steder er det striper, andre steder er de fjernet. Noen steder er det skiltete fotgjengeroverganger, mens noen meter unna er det kun slitne striper i vegbanen.

- Det er den samme regelen som gjelder her som alle andre steder, sier Knut Fosshaug til EUB.

Han er driftssjef i Eidsvoll kommune, og har naturligvis sett det samme som alle andre i gatebildet i Sundet. Fotgjengerovergangene bærer tydelig preg av tidens tann.

- Noe av det skyldes asfaltering, mens annet skyldes vær og vind. Det er svært dyrt å lage slike fotgjengerfelt, og de holder ikke mer enn tre-fire sesonger, sier Fosshaug.

Diktet til ordføreren

EUB har tidligere skrevet om at flere etterlyser bedre og mer synlig merking på fotgjengerovergangene i Sundet. Kjersti Nagel er blant dem som har engasjert seg i saken. Hun skrev dikt til ordfører Einar Madsen (Ap).

«Litt maling på asfalten i hvitt og kanskje råkjørerne vi blir kvitt», skrev hun i diktet.

Fosshaug sier kommunen har fått tilbakemelding fra Eidsvoll Sentrumsforening i forhold til de slitne fotgjengerovergangene.

- Vi kommer til å friske opp en del av fotgjengerovergangene i sommer, men det må bli litt varmere i været først. Dette er også et kostnadsspørsmål. I Sundet er det 13-14 fotgjengeroverganger, og det vil koste cirka 200.000 kroner totalt å male opp på nytt. Det er ikke nok midler til å ta alle fotgjengerovergangene i år, sier Fosshaug.

Avdelingsdirektør Nils-Erik Bogsrud i Statens vegvesen sier forskning viser at det blir tryggere å krysse vegen uten fotgjengerfelt.

- Den store forskjellen er at det er fotgjengerens ansvar å vente ved vegen til det blir klart, sier Bogsrud.

Vil merke opp igjen alle

Fosshaug sier de har planer om å merke opp igjen alle de aktuelle fotgjengergangene.

- Vi har avventet litt og fulgt med på debatten som har gått. Men i Sundet, hvor det ferdes mye mennesker, vil alle i utgangspunktet males opp igjen.

- Hvorfor har det blitt slik her i Sundet?

- Det dreier seg om vanlig slitasje i form av snømåking, bruk og vær og vind, svarer Fosshaug.

I Sundet er det også flere steder hvor det tidligere var fotgjengerganger, men som nå er fjernet permanent. EUB har observert at mange fortsatt tror det er fotgjengeroverganger på disse stedene og derfor handler deretter i trafikkbildet. Dette kan være med på å skape farlige trafikksituasjoner, i og med at fotgjengere og bilister kan misforstå hverandre.

- Vi håper å få tatt en del av stedene der det skal være overganger, sier Knut Fosshaug.

LES OGSÅ: Leder: Savner stripene

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.