Anker kjente ikke til kunstig gjødsel og ugressdrepende midler. På hans tid gjødslet de med møkk fra dyr og folk og naturen fikk være i fred.

– Vi tar utgangspunkt i klimaparagrafen fordi vi har sett at dette er et tema som unger interesserer seg for. Sommervandringen er en videreføring av vinterferiens snømannprosjekt, hvor fokus var global oppvarming, sier museumspedagog Eline Lorentzen. Det er hun som har hatt ansvaret for museets sommerprosjekter i år.

– Vi skifter program hver tredje år, sier hun.

HVORDAN LEVDE DE I 1814?

– Historien rundt Grunnloven og 1814 er velkjent, også for barna. Denne gangen ønsket vi å gjøre noe mer ut av livet de levde i 1814. Folk levde i nærhet til naturen, de produserte sin egen mat på en naturlig måte, det var ikke matsvinn fordi folk rett og slett ikke hadde nok mat. Kan vi bli inspirert av hvordan de levde for over 200 år siden? spør Eline.

– Anker hadde bondegård med dyr. Han hadde urtehage og nyttehage, kompostbinge og utedo. Alt dette vil ungene få vite om når de går naturstien i det ankerske anlegg, forteller museets formidlingsleder Anne Løvås.

DEN HUMORISTISKE HISTORIEN

Innenfor Eidsvollsbygningens tykke tømmervegger råder den klassiske 1814-historien, om enn på en meget humoristisk måte. Der er det lagt opp til et vandreteater, det også tilrettelagt for barn, hvor guidene tar seg til rette.

– De synes det er gørr kjedelig å være guider. De går derfor ut og inn av roller og karakterer på en veldig morsom måte. Spesielt står drømmeprinsen i fokus, han som vil bli konge i Norge – han som ikke kan så mye om det vanlige liv og hvordan man løser enkle ting. Han vet jo hva en dør er, men han kan ikke åpne den fordi det har andre alltid gjort for ham, forteller Eline, og lover at hemmelige ganger skal vises fram og det skal smelle i de mange dører.

– Det er medlemmer av Eidsvoll Amatørteater som er disse noe spesielle guidene, sier hun.

OGSÅ FOR DE VOKSNE

Også de voksne får sitt i museets nye sommerprogram. Omvisningen «Det var en gang et herskapshjem» vises rom, som vanligvis ikke er åpne, fram, blant annet de private gemakker og utgravingsrommet i kjelleren hvor det er glassgulv og en smykkesamling er oppbevart.

Eidsvoll 1814s sommerprogram 2018 har premiere førstkommende lørdag. Hver eneste dag i hele juli går det i reprise.

LES OGSÅ: Skolefri

Fakta

Museet Eidsvoll 1814 har spesielt sommeropplegg beregnet både på voksne og barn.

Museet kjører det samme opplegget i tre år.

I år presenterer de et nytt program.

Barna kan være med på spesialtilpassende turer, både ute og inne.

De voksne får i år tilgang til mange av bygningens rom som til vanlig er utilgjengelige.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.