I 2009 kjøpte det vietnamesiske buddhistsamfunnet det som en gang var Jessheim helseheim på Tjernlia. Siden i fjor har de holdt på å bygge et kombinert tempel og studiesenter, og i dag er det klart for en gedigen åpningsfest.

– Det kommer et par tusen mennesker hit i dag, inkludert over 200 internasjonale gjester fra en rekke land inkludert Australia, sier munken Vien Dung.

IKKE HELT FERDIG

Selve tempelet med bønnerommet som kan ta 600 mennesker, er ferdig, men det gjenstår ennå et par ukers arbeid med uteområdene før byggearbeidet kan avsluttes. Men det er det ikke tid til å tenke på i dag.

FIRE TONN TUNG: Da Jade Buddha kom til Jessheim

– Vi har planlagt akkurat denne dagen i ett år, og da må vi bare åpne. Heldigvis har vi hatt mange frivillige som har hjulpet oss for å få dette i stand. Så nå blir det full fest hele dagen, med bønn, sang, underholdning og masse mat, smiler han.

– Hva trekker folk hit fra alle verdenshjørner?

– De er nysgjerrige på dette stedet og selvsagt den store uthogde steinveggen i bønnerommet. Den er det bare en av i verden. Så vil de selvsagt feire dagen sammen med oss. Dette blir veldig bra, sier han.

PARK

Fra veien ser man bare husene og de buddhistiske figurene som er plassert rundt på eiendommen. Det er når man spaserer inn mellom husene man ser hvilken enorm jobb som er lagt ned. Stedet har rett og slett blitt en fredelig oase, et perfekt sted for å meditere.

FRA HELSEHEIM TIL TEMPEL: Buddhistene flytter inn

Tempelet er malt i rødt og gult, de klassiske fargene som også går igjen i flagget og på klærne munkene bruker.

– Bare vi blir ferdig med denne festen og kommer ordentlig i orden her, er alle hjertelig velkomne hit for å se hvordan vi har det. Vi har fått flere henvendelser allerede fra folk som er nysgjerrige på hva slags sted dette er, sier Dung.

Da EUB besøkte stedet fredag, yret det av mennesker som jobbet iherdig for å bli ferdig. En av dem er Do Nha Ngan som sto over de enorme grytene på kjøkkenet.

– Vi blir her noen timer for å lage mat til alle gjestene. Det er gratis mat, så heldigvis har vi venner som har donert mye råvarer til oss, sier hun.

Det buddhistiske senteret på Jessheim er til bruk for buddhister som vil studere religionen sin og meditere, uansett hvilket land de kommer fra.

Bare i Norge teller de 5000 personer.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.