• IKKE LOV. Det er ikke lov å fly droner innenfor fem kilometer av Oslo Lufthavn Gardermoen. Det omfatter store deler av Øvre Romerike.

Forbudssonen strekker seg fem kilometer ut fra hvert hjørne av flyplassen, og dekker området fra Maura og Hurdalssjøen i nord til hele Jessheim sentrum i sør. Og reglene er strenge: «Forskrift om luftfartøy som ikke har fører om bord» sier at verken flyginger med modellfly eller droner er tillatt nærmere enn fem kilometer fra en lufthavn. Flyging innenfor dette området vil kun i unntakstilfeller være tillatt etter forhåndsgodkjenning av tårnet, og du må søke skriftlig minimum tre uker i forkant av flygingen. Og det er ikke sikkert du får positivt svar.

VURDERER HVER SØKNAD

Fred Arild Norum, operativ leder i Gardermoen kontrolltårn, sier at flygelederne gjør en vurdering av hver enkelt søknad som kommer inn.

– Det er ikke nok å bare ville fly litt. Da får man nei, sier Norum.

Han forklarer reglene med at det rett og slett er farlig å la droner og modellfly gjøre som de vil nær flyplassen.

– Vi må vite om det som skjer i luftrommet rundt Gardermoen. Her er det fly og helikopter som flyr lavt, og vi må vite om alt som skjer i lufta, sier han.

– Gardermoen er en komplisert flyplass med mye trafikk. Andre steder i Europa er dette et kjempeproblem, sier Norum.

Han sier at Gardermoen aldri har vært nødt for å stenge på grunn av droner, men at det kan skje dersom situasjonen tilsier det.

– Ja, dersom vi må det for å ivareta sikkerheten gjør vi det. Jeg håper det aldri skjer, sier han.

Han sier de så langt i år har mottatt 40–50 søknader om å fly drone innenfor det røde området.

– Vi ønsker ikke å bli overbelastet med søknader. Dersom det ikke er en god grunn til å fly innenfor området, finn et annet sted, oppfordrer han.

For utenfor området er det generelle regler som gjelder: Maks 120 meter over bakken og følge med på annen trafikk.

– Det er alltid påbudt å være ansvarlig og vurdere risikoen når man flyr drone, sier Norum.

HAR FORSTÅELSE

Espen Solli fra Maura er godkjent dronepilot fra Luftfartstilsynet, og er klar over regelverket.

– Jeg har søkt om tillatelse fra tårnet på Gardermoen noen ganger. Som fotograf lager jeg videoer på oppdrag fra kunder, og dronebilder øker kvaliteten, sier Solli, som har forståelse for reglene.

– Alle er opptatt av at det skal være sikkert. Det er ingen som vil at en drone skal krasje med et fly eller helikopter, sier han.

– Vi som er droneflygere er veldig opptatt av å ha et ryddig og godt forhold til flygeledelsen på Gardermoen. Jeg har søkt om tillatelse flere ganger, og blitt enige med dem om hvordan flygingen skal foregå. Det har også hendt at jeg har fått nei, og det forholder jeg meg selvsagt til, sier den profesjonelle droneflygeren.

Espen Solli bruker dronen som verktøy for å ta opp video eller foto ovenfra. For han er ikke dronen et leketøy.

– For meg er dette et verdifullt tillegg i produksjonene. Det gjør ofte det ferdige resultatet bedre, sier den erfarne fotografen.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.