- Da var det 70-80 personer fra Norge som reiste over til Alberta, på grensa mot Montana, for å studere landbruk gjennom et opplegg med det som da het Norges Bondeungdomslag, forteller Bakken.
Han reiser sammen med én av de andre studentene han ble kjent med der, Johan Thorud fra Hedmark, og som han fortsatt har god kontakt med. 

MIMRING

- Det har jo selvsagt skjedd enormt store forandringer der på 50 år, men vi vil nok få muligheter til å mimre, besøke kjente steder og se tilbake på noe av det vi opplevde på sekstitallet, sier Bakken.
Studentene, som var der i seks måneder, bodde hos vertsfamilier.
- Det var ikke like bra hos alle. Jeg var en av dem som måtte bytte vertsfamilie, sier Bakken.
Thorud var mer heldig og bodde hos den samme familien i hele perioden.
- Canadierne hadde en oppfatning av at Norge sto stille. Vi traff blant annet 2.-generasjons nordmenn som trodde det ikke hadde vært noen utvikling i Norge siden på 1920-tallet. De trodde også det gikk isbjørner rundt i gatene, forteller Thorud.

TOK AVGJØRELSEN SELV

Bakken forteller at han fikk mulighet til å delta på opplegget mens hans foreldre var på ferie på Pellestova.
- Jeg forsøkte i ringe dit, men fikk ikke tak i dem. Det ble jeg egentlig glad for. Jeg måtte gi et raskt svar og tok derfor avgjørelsen selv. De ble imidlertid ikke så blide for dette da de kom hjem og fikk høre mine planer. Blant annet mistet jo far våronnhjelpa, sier Bakken.
Han er født og oppvokst på Nedre Engelstad gård i Nannestad, en gård hvor det ble dyrket om lag 750 mål, altså ingen liten gårdsdrift i norsk målestokk. I Canada møtte han gårder på flere tusen mål og med jorder som var 1,6 kilometer lange.
- På gården jeg arbeidet var det 14.000 mål. Der kjørte vi traktor, og det skulle kjøres rett. Vi kunne jo kjøre traktor fra før, noe som nok forundret enkelte der, forteller Bakken.
- I tillegg til å kjøre traktor lærte vi å treske og å gjerde. Noe av det jeg tok med meg hjem var å tømme treskeren i fart, sier Bakken.

ALLTID JOBB

Som studenter trengte de penger.
- Var det sånn at vi fikk for lite å gjøre gikk vi bare på en bar. Der traff man alltids en bonde som hadde jobb til oss, sier Bakken.
Arbeidet besto i tillegg til traktorkjøring og tresking blant annet å brennmerke kalver.
- Da fanget vi dem med lasso fra hesteryggen, forteller Bakken

KJØPTE BIL

Han forteller at ikke var veldig sentralt der de bodde, og ingen offentlig kommunikasjon,
- Derfor måtte så vi måtte skaffe oss bil. Det forsto vi raskt. Det ga oss frihet til å ta oss rundt på søndagene, den eneste dagen i uka vi hadde fri. Rocky Mountains var bare et par timers kjøring unna. 14 dager midt på sommeren kjørte vi over Rocky Mountains til Vancouver videre sørover til Los Angeles via Las Vegas og tilbake til Canada.
- Oppholdet deres ble avsluttet med skurtresking som gikk fra klokka sju om morgenen til klokka ti om kvelden.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.