• TOMT BORD: Julebordet i Eidsvollsbygningen er tomt. Astrid Galstad i Eidsvoll 1814 inviterer en eidsvolling til å dekke det.

Om du har lyst til å dekke bord i selveste Eidsvollsbygningen, men ikke våger det alene, er det helt greit å dekke bord med venner.

– En vennegjeng eller naboer, som har juletradisjoner sammen, kan godt komme og dekke sitt felles festbord. Og man kan tenke litt utenfor boksen. Det behøver ikke være så fint og flott. Det skal være som man har det hjemme, sier Galstad.

– Finnes det overhodet noen restriksjoner?

– Ja, men det er av hensyn til bygningen. Ekte granbar og levende blomster er forbudt. Likeså telys. Høye lys i staker er helt greit å bruke.

– Hvilken frist har folk for å vise sin interesse for borddekkingen?

– Det må bli 30. november. Melder det seg mange, blir det rett og slett trekning. Bordet må dekkes senest torsdag 7. desember fordi det er jul i bygningen helga etter.

Populært tilbud

Eidsvoll 1814 har i mange år invitert lokalbefolkningen til å dekke sitt helt egne og private julebord. Under restaureringen fram mot jubileet i 2014 var det naturlig nok ingen slik bordekking. Men folk tok kontakt og lurte på om det som hadde blitt en tradisjon ikke snart skulle tas opp igjen. Og slik ble det.

DET NÆRE OG KJÆRE

– I fjor var det Hildegunns festbord som en magnet på publikum, forteller Astrid Galstad, nestleder og leder samfunnskontakt ved museet.

– Hun dekket med kjære ting som alle hadde sin egen historie – og de historiene fortalte hun lavmælt til publikum. Serviset var kjøpt hos Brandts Glassmagasin i Sundet, og det vekket minner hos mange. Likedan bestikket fra gullsmed Georg Sundt. Hildegunns bord ble en liten reise i Eidsvolls egen historie, forteller Galstad.

Også sin personlige serviettbretting delte Hildegunn med publikum. Hun lærte bort å juletrebretting, og det er noe slikt Galstad ønsker seg også i år.

– Det nære og det kjære og gjenkjennelige. De aller fleste har gode minner om slike familiebord. Disse personlige historiene danner grunnlaget for den store historien, som vi alle er en del av, sier Galstad

JUL VED EIDSVOLLSBYGNINGEN

Siden 1999 har Eidsvollsbygningen pyntet seg til jul og slått opp dørene, og folk har strømmet til.

I år er det jul i Eidsvollsbygningen 9. og 10. desember. Det er samme helg som det meget populære Jul på Verket går av stabelen. Da er det blant annet markeder, åpne butikker og kafeer.

Fakta

  • Siden 1999 har Eidsvoll 1814 invitert eidsvollingene til å dekke sitt eget, personlige julefestbord i Eidsvollsbygningen. 
  • Det er et meget populært innslag når bygningen holder juleåpnet en helg i desember. 
  • Da er Eidsvollsbygningen pyntet til jul og det er aktiviteter i hele huset. 
  • I år er bygningen juleåpen 9. og 10 desember. 

JULESHOW: Når teppet går opp for urpremieren for Askepotts Jul på Latte, står Ane Eikemo Røsbak (24) på scenen

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.