– Vi har til dags dato ikke måttet stenge på grunn av for høye kimtall, sier Teis Lund Gregersen, daglig leder ved Nes Svømmehall.

Det moderne badeanlegget åpnet dørene 31. juli i fjor. Klor er rensemetoden, og fram til 31. desember hadde de cirka 50.000 badegjester. Det er noe høyere enn snittallet Råholt Bad har ligget på siden åpningen i 2011.

Opptatt av helse og hygiene

– Vi har stengt forebyggende i korte perioder fra 1 til 12 timer på grunn av forurensing av vannet, for eksempel fra avføring fra badegjester. Dette er helt vanlig, men selvfølgelig til ulempe for andre gjester. Vi tar hygiene og helse på alvor, sier Lund Gregersen.

EUB sammenligner i dag de to badeanleggene på Øvre Romerike. Her er noen av kjennetegnene:

Antall dusjer: Nes Svømmehall har 18 dusjer i hver garderobe. I tillegg har de 1 HC-dusj. Råholt Bad har 6 dusjer i herregarderoben og 7 dusjer i damegarderoben. Én dusj i hver av de to HC-garderobene.

Rensemetode: Nes Svømmehall har klor. Råholt Bad har Poolsan.

Størrelse dusjrom: Nes Svømmehall cirka 43 kvadratmeter i hver garderobe. 86 til sammen. Råholt Bad har 23,7 i herregarderoben og 24 i damegarderoben. 47,7 til sammen.

Garderobeareal: Nes Svømmehall er 180 kvadratmeter+1 HC-garderobe på 17. Råholt Bad har 110,8 kvadratmeter+HC-garderober (2) på 21,2 til sammen.

Dyrere i Råholt Bad

Antall stengninger på grunn av høyt kimtall: Nes Svømmehall ingen siden åpningen. Råholt Bad en rekke ganger. Har ikke opplyst et konkret antall.

Samlet areal: Nes Svømmehall er på cirka 4.200 kvadratmeter. Råholt Bad cirka 3.000.

Prislapp: Nes Svømmehall kostet cirka 158 millioner kroner. Råholt Bad cirka 112.

Priser: I Nes Svømmehall koster en voksenbillett 100 kroner. Barnebillett er halve prisen. I Råholt Bad koster voksenbilletten 125. Barn (under 16 år) betaler 80. På helgedager, helligdager og offentlige fridager koster det mer.

Flere – deriblant badegjest Ola Udengen – har påpekt at få dusjer og lite dusjareal er én av årsakene til at mange badegjester enten dropper eller slurver med dusjingen før de går i bassenget i Råholt Bad. Dette kan igjen føre til høyt kimtall (bakterienivå) i bassenget, noe daglig leder Jan-Christian Ulleberg også bekrefter.

– Dusjene er for få, så det er som regel kø. Alle står og ser rett fram på hverandre, også de i kø. Det er trangt mellom dusjene og ikke noe skillevegger. Helt klar en opplevelse man gjerne vil bli ferdig med så raskt som mulig, sier badegjest Jan Marius Evang om Råholt Bad.

– Folk hadde tatt seg litt bedre tid om det var flere dusjer og bedre avstand. Man kjenner på det når man står der og vasker seg selv og ungen, samtidig som åtte stykker står og venter på tur mens de ser på, sier badegjest Øystein Negård om Råholt Bad.

Store tap: – Januar har vært begredelig

– Det er for få dusjer i Råholt Bad

Eidsvoll-ordfører John-Erik Vika (Sp) er klar på at det burde vært flere dusjer i svømmeanlegget.

– Under planleggingen for mange år siden tror jeg antallet dusjer og størrelsen i dette området ble skalert noe ned på grunn av økonomi og kostnad. Ønsket var større, men på grunn av økonomi ble det som det ble. Vi har fått flere tilbakemeldinger på at det er trangt om plassen, og når svømmehallen er så populær, ser vi at det er for få dusjer til dem som er der i perioder, sier Vika.

Han sier det har vært snakket om å øke kapasiteten i ettertid, men at dette er vanskelig slik anlegget er bygd.

Anleggene Råholt Bad og Eidsvollhallen har begge vært stengt i kortere og lengre perioder de siste ukene. Det har fått mange til å reagere. Vika sier politikerne nå avventer den grundige rapporten Norconsult vil utarbeide om situasjonen. 6. mars skal saken behandles i kommunestyret.

Fakta

  • Svømmeanlegget i Eidsvoll og på Råholt har vært mye stengt de siste ukene.
  • Flere brukere har reagert på den vanskelige situasjonen.
  • Eidsvoll kommune har bestilt en rapport fra Norconsult, som skal ta for seg alt ved badesituasjonen.
  • Politikerne skal behandle saken på kommunestyremøtet 6. mars. Der blir det også bestemt hvilken rensemetode de går for.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.