Da Ida Martinsen jobbet i hjemmetjenesten, sto kaffen og kakene klar til dem da de kom. De kunne sette seg ned og slå av en prat. Nå er det annerledes, mener hun.

– Kanskje vi var de eneste menneskene de så i løpet av dagen. Men så kom tida med krav om effektivisering og den sosiale biten forsvant, forklarer Martinsen.

– Det sosiale er viktig

Martinsen har nå startet firmaet Idas omsorg. Hun vil ta over den sosiale biten som hjemmetjenesten ikke har tid til, og være en besøksvenn for eldre eller andre som trenger selskap i hverdagen.

– Hjemmetjenesten tar seg av det praktiske. Jeg skal ikke være noe substitutt for det. Alle de private jeg vet om, tar seg også av utelukkende praktiske ting. Det sosiale er vel så viktig, sier hun.

– Lange dager

Martinsen vil ha fokus på det sosiale når hun drar på hjemmebesøk. Hun skal prate med brukerne sine, ta dem med på kafé, i butikken, eller gåtur, alt ettersom hva vedkommende har behov for.

– Det kan bli lange dager for mange, forklarer hun.

Håper å drive på heltid

Martinsen har akkurat startet Idas Omsorg, og jobber for tiden 100 % som sykepleier. Hun er videreutdannet i veiledning og coaching. Hun vil styre sin egen hverdag, og håper at hun kan være besøksvenn, coach og veileder på heltid.

– På lengre sikt håper jeg også at jeg kan ha noen ansatte, sier Martinsen.

Behovet har økt

Hjemmebaserte tjenester i Eidsvoll sier at de tar godt vare på brukerne sine, men ser at behovet for det sosiale har økt med den nye generasjonen eldre.

Hjemmesykepleien bistår brukerne sine med å sørge for mat og drikke, medisiner, personlig hygiene og mer medisinske oppgaver for de alvorlig syke og døende.

Hjemmehjelpen, som også hører til Hjemmebaserte tjenester i Eidsvoll kommune, tar seg av mer praktisk bistand. Det være seg gulvvask, støvtørking, handling i butikken og så videre.

I tillegg tilbyr kommunen brukerstyrt personlig assistanse, for de som har et større omfang av hjelpebehov, men som kan administrere dette selv. De har også et organisert samarbeid med frivillige.

– Det er mange som har lite nettverk i dag. Mange er tilflyttet, man har kanskje færre barn, eller barn som bor langt unna. Hjemmebaserte tjenester har også en stor økning i antall brukere som mottar tjenesten. Så behovet for det sosiale har økt, forklarer Anne Kristin Holm, i Hjemmebaserte tjenester.

Holm sier at dette gjelder spesielt for de som ikke kan ta seg til Gladbakk eller til andre steder for sosial aktivitet.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.