I desember 2107 besluttet kommunestyret å selge trekanttomta til en utbygger som måtte bygge omsorgsboliger og private sykehjemsplasser der over seks til åtte etasjer. En komité skulle studere behovet, og konklusjonen nå er at de vil fjerne sykehjemsplassene fra vedtaket.

FOR LITEN

Tomta det dreier seg om er kommunens parkeringsplass øst for Jessheim kirke.

– Rådhushagen som vi kaller den, viser seg å være uegnet til sykehjem. For én sykehjemsplass regnes totalt 70–80 kvadratmeter per pasient, og åtte pasienter per avdeling. Det bør dessuten være minimum tre avdelinger per etasje for effektiv drift. Arealet her er dermed for lite. Derfor vil vi ta ut sykehjemsdelen, sier utvalg- og komitéleder Ståle Lien Hansen.

OMSORG I FREMTIDEN: Planlegger en smart bydel 

Komiteen vil heller dreie innholdet mot omsorgsboliger med tilrettelagte møteplasser, fellesarealer og omsorgsboliger tilrettelagt for heldøgns bemanning.

– Dette vil møte kommunens fremtidige behov. Ved å tilrettelegge for alderdommen i tilrettelagte boliger kan vi redusere behov for sykehjemsplasser betraktelig, sier han.

Dette er dessuten billigere enn sykehjem.

– En sykehjemsplass koster i gjennomsnitt 1,1 millioner kroner i året. Et vedtak om hjemmetjeneste koster 236.000 kroner, sier Lien Hansen.

STUDENTBOLIGER

Omsorgsleilighetene skal i hovedsak huse eldre med varierende pleiebehov, som vil og kan klare seg selv så lenge som mulig.

– Med moderne velferdsteknologi og næring/service som ivaretar trygghet og enkelhet, kan eldre bo i Rådhushagen lenge før de eventuelt må på sykehjem, sier Lien Hansen og nevner matvarebutikk, kafé/pub, frisør, apotek og lignende i næringslokalene.

– Komiteen nevner også studentboliger i bygget. Hvorfor?

– Vi ser for oss noen mindre leiligheter for studenter, uten krav til velferdsteknologi og universell utforming. En slik blanding av beboere fra flere generasjoner er positivt for alle, sier han.

PILOTKOMMUNE

Fordi Ullensaker er en del av by- og tettstedsprogrammet til Husbanken, tilbyr de seg å delta i et pilotprosjekt der private utviklere etablerer utleieboliger med fellesskapsløsninger der en andel er forbeholdt seniorer.

– De foreslår et grunnlån i utleieprosjekter for å bidra til å dekke kommunens behov. Dette innebærer et pilotprosjekt med egnede utleieboliger med fellesskapsløsninger. Finansiering kan være et grunnlån med inntil 85 prosent av prosjektkostnader og nedbetalingstid på inntil 50 år. Det er svært interessant for kommunen å gå i en dialog med Husbanken, sier Lien Hansen.

– Men åtte etasjer ved siden av Sentrumshagen?

– Hadde jeg vært utbygger ville jeg utfordret kravene om siktlinjer, bygd de høyeste etasjene mot sør og trappet ned mot Sentrumshagen, sier han.

Saken skal opp i hovedutvalg for helsevern og sosial omsorg 10. oktober.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.