Tirsdag la rådmann Rune Hallingstad fram en rapport som skisserer et teoretisk handlingsrom for å bedre kommunens økonomiske situasjon – for den er krevende.

– Situasjonen er at offentlig sektor generelt og Ullensaker kommune inkludert må se på hvordan man yter tjenester i framtiden. Det er et arbeid Ullensaker nå er i forkant på. Vi må hele tiden være kritiske til hvordan vi bruker innbyggernes penger og rigger tjenestene våre for å møte behovene. Det er bakteppet for denne analysen, sier ordfører Tom Staahle.

Rapporten tar for seg kommunens ulike sektorer hvor det blir sett på hvordan besparelser best kan gjennomføres, og hvordan man eventuelt kan styrke inntektssiden i perioden 2019–2023.

– Rapporten viser et potensial på tiltak som kan iverksettes. Ingen tiltak er foreslått gjennomført, ingen tiltak er vedtatt iverksatt og ingen tiltak er vurdert av de politiske miljøene enda, poengterer Staahle.

– Mange flotte muligheter

Staahle forteller at han som ordfører har utfordret de tillitsvalgte til å komme med formelle tilbakemeldinger på innholdet i analysen. Samme beskjed er gitt til de politiske partiene.

– Jeg har lest den og er tydelig på at her er det mange flotte muligheter for forbedring som kommer alle til gode. Rapporten viser tydelig at vi har et stort spillerom for å bedre kvaliteten på våre tjenester. Videre viser den at vi kan gjøre konkrete grep som i sin ytterste konsekvens reduserer utgiftene våre med 420 millioner, sier han.

De politiske partiene skal komme med tilbakemeldinger på denne analysen til finansutvalget 7. mai. Deretter vil det arbeides videre med dette i forbindelse med budsjettbehandlingene.

LEGGE NED SKOLER

Det finnes flere foreslåtte, konkrete tiltak i rapporten. Mest oppsiktsvekkende er nok forslagene om nedleggelse av to skoler; Mogreina barneskole og Nordby ungdomsskole.

For Mogreina skole er forslaget å flytte elevene til Nordkisa skole. For Nordby ungdomsskole går forslaget ut på å flytte elevene til Gystadmarka ungdomsskole, hvor rapporten sier at det foreløpig finnes god kapasitet.

I begge forslagene pekes det på at bygningsmassen eller tomta kan selges, og rapporten tar for seg både fordeler og ulemper ved forslagene.

– Jeg registrerer at enkelte politikere, som ikke var til stede i møtet og som ikke har rukket å lese rapporten, allerede har forsøkt å skape panikk blant annet i Mogreina. Å forsøke å skape et inntrykk av at man skal legge ned Mogreina skole er useriøst og unødvendig, sier ordføreren og legger til;

– Faktum er at tallene viser at det er lite å hente på dette tiltaket, og det er meg bekjent ingen politikere som har tenkt tanken en gang.

– Tenkt smart

Rapporten er levert av Agenda Kaupang. Prosjektet er organisert med rådmannens ledergruppe som styringsgruppe og et utvidet Formannskap, inkludert alle gruppelederne i kommunestyret og representanter fra de tillitsvalgte og verneombud, som referansegruppe.

– De tillitsvalgte har vært med sammen med fagfolkene våre og arbeidet fram denne rapporten. Ergo er det tenkt smart av smarte folk for å gi bedre tjenester på lang sikt, sier Staahle.

Rapporten er omfattende og tar for seg de ulike sektorene med forslag til tiltak og konsekvenser ved disse.

Dette står i rapporten:

Den 101 sider lange rapporten inneholder flere drastiske tiltak i forskjellige sektorer. Det er viktig å påpeke at disse forslagene ikke er politisk vedtatt, men bare er forslag. Rapporten er levert av Agenda Kaupang, og prosjektet er organisert sammen med kommunen.

Helse
I rapporten foreslås ikke en økning i sykehjemsplasser. Veksten innen pleie og omsorg skal løses med omorganisering:

 • Lokaler til rehabiliteringsavdelingen på Gjestad omgjøres til bokollektiv. De 93 eksisterende ­omsorgsboligene tilknyttet aktivitets­sentrene, omgjøres til omsorgsplasser. Dette skal gi et redusert behov for sykehjemsplasser, ifølge rapporten.
 • Tilbudet for personer med demens foreslås også omgjort. Dreiningen til hjemmebasert omsorg, gjør at de fleste av dem som blir prioritert til en institusjonsplass vil ha ulik grad av kognitiv svikt. Andelen plasser forbeholdt demente vil med dette øke.
 • Rapporten foreslår å investere i digitalt natt-tilsyn i en bolig for psykisk utviklingshemmede i Vannveien og Maurstien: Det kan bestå av ulike sensorer som registrerer fravær fra seng og lignende. Dette vil redusere behovet for nattevakter, og gjør at de kan redusere med opptil to årsverk.

Skole og oppvekst

I tillegg til nedleggelsen av de to skolene, foreslår rapporten disse tiltakene:

 • Redusere antall svømmetimer for barna for å spare skysspenger.
 • Redusere antall undervisningsdager på leirskole, fra fem til fire dager.
 • Ny barnehagestruktur på Jessheim og Kløfta, med større kommunale enheter.

Plan, kultur og teknisk

 • Innføre ansattbetaling for bruk av elbil-ladere på kommunale ladeplasser, og parkeringsgebyr på kommunale parkeringsplasser.
 • Tjenester som utføres i kommunale boliger som ekstraservice, for eksempel skifte av batterier, lyskilder og lignende skal begynne å koste penger. Det kan også tas betaling for falskt utløste brannalarmer og andre alarmer.
 • Kommunen skal optimalisere driften, ved å blant annet slutte å «utføre en rekke tjenester for private uten å ta betalt for det». For eksempel å drifte private veger som ikke tilfredsstiller krav til kommunal standard.

Administrasjonen

Også administrasjonen har fått forslag til tiltak, som blant annet går på automatisering av bokføringsrutiner, strukturere innkjøp, og reduksjon og endring av stillingsinnhold innen enhetene innenfor Organisasjon og utvikling.

Rapporten heter «Utviklings- og effektiviseringsprosjekt 2019–2022», og den kan du lese i sin helhet på Ullensaker kommunes hjemmesider. 

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
 • Slette kommentaren din
 • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.