– Fjernes demningen, blir det bare to kulper og en bekk tilbake, sier Per Aanum som har hytte ved sjøen.

GAMMEL OG USIKKER

Den ett hundre år gamle demningen i innsjøen Nord-Fløyta er så dårlig at Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) vil fjerne den dersom ingen vil påstå seg sikringsansvaret.

MILLIONKOSTNAD

Vannstanden i sjøen ble for fire år siden senket to meter for å minske trykket mot demningen.

Ny demning for nåværende vannstand vil koste et sted mellom 4,6 og 5,8 millioner kroner. Kommuneadministrasjonen mener dette blir for dyrt.

Førstkommende tirsdag skal politikerne i hovedutvalget for næring, plan og miljø uttale seg. Kommunestyret skal ta den endelige bestemmelsen.

DIREKTORATETS JOBB

– Kostnader ved en eventuell nedleggelse av dammen må tas av NVE som er den utøvende myndighet av damsikkerhetsforskriften. Også andre spørsmål knyttet til nedleggelse må i tilfelle håndteres av direktoratet, herunder spørsmål om sikringstiltak, mener rådmannen.

VIKTIG REKREASJONSOMRÅDE

Både privatpersoner, Minnesund Vel, som har en badeplass ved sjøen, og friluftsorganisasjoner har engasjert seg for å bevare sjøen.

Siste ute er Forum for natur og friluftsliv (FNF) Akershus – et samarbeidsorgan mellom natur- og friluftsorganisasjonene på fylkesnivå.

– Nord-Fløyta er et svært viktig sted for rekreasjon i naturlige omgivelser og utøvelse av friluftsliv, skriver FNF.

– Området brukes i dag av veldig mange mennesker både sommer og vinter. Det brukes til turgåing, bading, skigåing, skøyter, padling og fiske. Det er tilrettelagt med toaletter og strand i nordenden, Rondanestien og Pilegrimsleden går langs østsiden, og det er flere lokaler stier tilknyttet sjøen, påpeker samarbeidsforumet.

– Avgjørende for friluftslivet og naturopplevelsen der er vannet. Dersom vannet går tapt, forsvinner muligheten, skriver Forum for natur og friluftsliv Akershus.

IKKE VURDERT KONSEKVENSENE

Kommuneadministrasjonen har ikke vurdert de miljømessige konsekvensene ved nedleggelse av demningen.

– NVE har erfaring med denne type nedleggelser og har tatt høyde for de miljømessige konsekvensene, påpeker administrasjonen i saksutredningen til politikerne.

– Administrasjonen har heller ikke vurdert de kulturhistoriske verdiene knyttet til en eventuell nedleggelse.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.