- Det kommer ikke flyktninger lenger. Derfor er det heller ikke behov for å drive flyktningvirksomhet, sier Tor Hurlen til EUB.

Planen var ordinært mottak til 200 flyktninger

Sammen med Granås Holding AS, sikret han seg Haraldvangen før jul i 2015. Planen var å starte ordinært asylmottak for 200 flyktninger. I august kunne EUB fortelle at UDI hadde sagt opp avtalen fra nyttår. Haraldvangen AS hadde kontrakt på å huse inntil 180 flyktninger. For to måneder siden bodde det drøye 30 i det ordinære mottaket. Fra nyttår må altså denne delen av virksomheten legges ned.

- Det kom 33.000 flyktninger til landet i fjor. I år regner man med det vil komme 3.250. Situasjonen har endret seg fullstendig. Det var vi klar over at kunne skje hele veien. Vi hadde en kontrakt med UDI med oppsigelsestid, og gikk inn i dette med åpne øyne. Avtalens varighet ble kortere enn vi hadde tenkt, men det får ikke vi gjort noe med, sier han.

LES OGSÅ: Ville starte ordinært asylmottak for 200 flyktninger på Haraldvangen

Kjøpte enebolig - selger igjen

17. desember i 2015 kjøpte han også, sammen med assisterende Eidsvoll-rådmann Marte Hoel, eiendommen Grevlingvegen 39 i Nannestad. Dette søkte de kommunen om å bruksendre fra enebolig til omsorgsbolig for enslige mindreårige asylsøkere. Kommunen godkjente planene, og fikk støtte av Fylkesmannen i Oslo og Akershus etter klagesak. Nå er eneboligen lagt ut for salg for 3.750.000 kroner - 200.000 over fjorårets kjøpesum.

- Alt var i orden der for planene våre, både i forhold til Bufetat og kommunen. Men statusen er den samme der: Det har kommet veldig få flyktninger.

- Hva tenker du om at flyktningsatsingen ikke slo til slik dere hadde sett for dere?

- Det er politikerne og EU som bestemmer hvordan flyktningstrømmen til Norge skal være. Vi forholder oss bare til det, svarer Hurlen.

- Hva er planene for Haraldvangen nå?

- De jobber vi med, og foreløpig er det for tidlig å si noe om hva det blir, svarer Hurlen.

LES OGSÅ: Vurderte å bli akuttmottak for flyktninger

Store pengebeløp

Han er langt fra den eneste som investerte store pengebeløp og ville satse på flyktningmottak på Øvre Romerike:

* Stensby sykehus ble solgt til Akershus Omsorgssenter AS for 23 millioner kroner i oktober i 2015. De ønsket lenge å starte asylmottak, men la planene på is. Det ble forsøkt å leie ut bygningsmassen, og det siste er at de ønsker å starte hotellvirksomhet.

* Hersjøen camping ble i 2014 kjøpt av Oslo-selskapet Ragde Eiendom. I januar skrev EUB at eiendommen var leid ut til et firma som skulle drive flyktningmottak.

- Tanken er midlertidig innkvartering av flyktninger, men ingen ting er avklart, uttalte Kjetil Andersen i The Property Group (TPG) i Stavanger. Nå er flyktningplanene lagt på is.

* I august i 2015 ble Fjellet ungdomssenter i Nannestad solgt for 11,2 millioner til Strømmen Næring AS. De vurderte å starte asylmottak. Nå er det lagt andre planer for stedet (se egen sak).

* I tillegg var det planer om flyktningmottak både på Skogtun ungdomssenter i Nannestad, ved Letohallen på Dal og i tidligere anleggsbrakker på Minnesund. Alle disse planene ble skrinlagt før folkene bak rakk å bruke store pengesummer.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.