• God Jul: Vibeke Sletta på Råholt åpner sitt hjem for dem som trenger det på julaften.

– Nå håper jeg det kommer noen da. Jeg har stressa mye over at det kanskje ikke gjør det, sier en lettere nervøs Vibeke Sletta, etter å først ha åpnet hjemmet sitt for EUBs utsendte.

Kjenner du noen?

Vibeke Sletta fra Råholt gikk hjem fra jobb en dag og tenkte for seg selv:

– Hmm, jeg har barnefri, så hva skal jeg egentlig i jula? Hva om jeg bare spør om noen vil komme?

Nettopp det gjorde hun. Da Vibeke kom hjem, la hun ut en statusoppdatering på Facebook.

«Jeg har et juleønske» skrev hun. «Jeg vil gjerne åpne hjemmet mitt for noen, lage enkel julemiddag (ribbe og medisterpølser) og dessert, og dele kvelden med noen som trenger det. Om det er noen som er alene i julen, en familie som ikke har råd til middag denne dagen, eller noen andre som trenger en god middag og et varmt hjem på julekvelden. Jeg stiller med juletre, julemusikk, et smil og varme! Har du barn så kan jeg ordne noen pakker til dem også. Kjenner du noen?»

Utenfor Komfortsonen

Vibeke Sletta har aldri gjort noe lignende. Hun sier hun har hørt om noen på Råholt som har gjort det en gang, men hun aner ikke hvordan det gikk.

– Jeg syns det er kjempeskummelt. Det er langt utenfor komfortsonen min, men det er derfor jeg gjør det også. Hvis man ikke gjør ting man er redd for, så vil man alltid være redd for det, konstaterer Vibeke, som også avslører at det bare var så vidt hun takket ja til intervjuet med EUB.

– Det får gå, det er for en god sak, sa hun da.

Hjelpelyst

31-åringen fra Råholt fikk sparket i gang hjelpelysten da hun tidligere denne måneden delte ut klær på gata i Oslo.

– En venn av meg, Stein Olsen, skulle til Oslo og dele ut klær. Da sa jeg til han at det ville jeg veldig gjerne være med på. Det å være med på det, og se hvordan de hjemløse har det i Oslo, tror jeg satte litt i gang den lysten til å hjelpe andre, forklarer Vibeke.

– Vet hvordan det er

Livet har ikke bare vært enkelt for Vibeke Sletta, og hun har førstehåndserfaring når det kommer til å trenge hjelp selv.

– Jeg har hatt en ganske heftig fortid selv, med både rus og barnevern. Jeg vet på en måte hvordan det er å ha det kjipt, sier tobarnsmoren.

Hun tenker seg om før hun fortsetter:

– Jeg tror kanskje det gjør at man forstår andre mennesker litt bedre. Så handler det om å gjøre noe negativt om til noe positivt, sier Vibeke.

Responsen på Vibekes facebookpost har vært bra. Folk vil gjerne være med å hjelpe.

– Mange har strukket ut hånda for å hjelpe. Flere har sagt at hvis det kommer barn, så skal de bidra med penger til gaver, en kompis har stor bil og tilbyr seg å kjøre, og Jessheim Landhandleri tilbyr meg prosenter på ribba.

Nå krysser Vibeke alt hun har for at noen som vil og trenger det kommer til henne på julaften.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.