Noen strekker armene i været, jubler og ser fram til sommersesongen. Skientusiaster slår hendene i bordet og fortviler over at snørike vintere i disse dager er byttet ut med varmegrader, regn og flom flere steder på Øvre Romerike. Og la det være sagt én gang for alle. Tallenes tale er klar: Vintrene blir stadig kortere, og det kommer mindre snø.

- Tall fra værstasjonen på Gardermoen viser at det har blitt én dag mindre med skiføre hvert år de siste 30 årene der, sier Hygen, som er seksjonsleder for klimainformasjon ved Meteorologisk institutt. Han sier tallene viser at det var 125-130 dager med snøføre på Gardermoen i 1986.

LES OGSÅ: Snøsmelting skaper problemer for beboere

Kan bli kuttet tre måneder til

Nå ligger det jevnt under hundre dager hvert år. Det er med andre ord ikke bare en myte at det «alltid» var snørike vintre før. Og denne klimaendringen har bare startet, ifølge Hygen.

- De mest ekstreme klimascenarioene viser at skisesongen kan bli kuttet med ytterligere tre måneder rundt århundreskiftet. Slår det til vil vintrene slik vi har vært vant til å ha dem være historie. Det vil nesten ikke komme snø i lavlandet. Et mer moderat estimat viser at vintrene kan bli to måneder kortere.

Han bekrefter at tegnene vi har sett de siste vintrene med stor forskjell på skiføre i høyden og lavlandet bare vil fortsette å øke.

- Romeriksåsene, Nordåsen og sammenlignbare steder vil fortsette å være relativt snøsikre i flere år framover.

Det samme inntrykket bekreftes av statsmeteorolog og NRK-værmelder John Smits.

- Vintrene slik de historisk sett har vært i lavlandet vil snart være historie. Skal du gå på ski vil du stadig oftere måtte reise opp i høyden, sier han til EUB.

LES OGSÅ: Veg stengt på grunn av flom

Populær skidestinasjon

Men klimaendringen har ikke vært like fortvilende for alle. Nannestad og Bjerke Løypekjørerlag kjører stadig opp skiløyper for flere. Flere tusen har besøkt løypenettet i Nordåsen også denne vinteren.

- Det er ingen hemmelighet at dårligere vintersesonger i lavlandet gir økt besøkstall i vårt løypenett, sier Rune Granås i Nannestad og Bjerke Løypekjørerlag.

Han sier de ser stor forskjell i løypenettene de kjører.

- Nede på romerikssletta er det tilnærmet bart nå, mens det i Nordåsen er 30-40 centimeter snø igjen i store deler av traseen. Det skiller ofte to-tre grader mellom høyden og lavlandet. Det er ofte forskjellen på regn og snø, poengterer Granås.

Men hva er så årsaken til vinterendringen. Klimaforsker Hans Olav Hygen forklarer.

- Dette er ett av mange bilder vi ser på menneskeskapte klimaendringer. Temperaturen globalt og i Norge stiger, noe som i stor grad skyldes utslipp av drivhusgasser. Vi kan endre og bremse dette, men da må gjøres et systematisk arbeid på global basis, sier klimaforskeren.

Følg Eidsvoll Ullensaker Blad på Facebook

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.