I forbindelse med prosjektet «Norsk tradisjonsmat» jakter Eidsvoll Bygdekvinnelag på en lokal matskatt. Under åpen dag på Habberstad til helga er de på plass for å samle inn din spesielle oppskrift.

– Vi ønsker oss innspill fra folk om en lokal matrett som er spesiell for Eidsvoll, forteller Ingrid Grene Henriksen, leder for Eidsvoll Bygdekvinnelag, og legger til at de ønsker seg alt fra middagsoppskrifter, desserter eller kaker.

– Ellers bør det kanskje være en matrett som har en historie knyttet til seg, det er morsomt. Den kan ha vært funnet i en gammel kokebok fra mormor eller oldemor for eksempel, sier Unni Weng, matsjef i Eidsvoll Bygdekvinnelag.

Digital oppskriftsbank

I mer enn 70 år har bygdekvinnelag i det ganske land jobba for å fremme norsk tradisjonsmat. Nå ønsker de å samle matoppskrifter i en digital oppskriftsbank på nett.

– Det ligger allerede noen oppskrifter ute på nettsidene til prosjektet. De er samlet inn av medlemmer, lokal- og fylkeslag, men nå ønsker vi altså i tillegg å finne lokale retter, og derfor trenger vi hjelp fra folk der ute, sier Grene Henriksen.

ta vare på tradisjoner

Målet er å få samlet inn flest mulig oppskrifter, slik at oppskriftsbanken blir fyldig.

– Den vil ligge åpen sånn at hvem som helst kan gå inn og bruke oppskriftene, forteller Weng, og legger til at de kanskje spesielt ønsker å nå unge mennesker med oppskriftene.

– Vi sier gjerne ja takk til pizza og taco også, tradisjoner endres jo, men det er noe med å ta vare på mat og mattradisjoner, påpeker Weng.

Håper mange vil bidra

Under åpen dag, søndag 13. august, vil bygdekvinnelaget dele ut lapper med informasjon om hvordan oppskriftene kan overrekkes.

– Men kort fortalt ønsker vi at folk skriver ned hva retten heter, samt navn og telefonnummer. Dette kan enten sendes til oss, eller legges i ei tine som vil stå framme på åpen dag, forteller Grene Henriksen.

Bygdekvinnelaget håper nå at folk vil tenke godt etter og lete i skuffer og skap etter gamle oppskrifter, som kan være spesielle for akkurat Eidsvoll.

– Vi håper at mange vil bidra med å sende inn sine matretter, sånn at vi finner vår tradisjonsmatskatt her i bygda, smiler Weng, og legger til at det muligens vil vanke en liten oppmerksomhet på vinneren.

LES OGSÅ: Dette er ikke slankekost, og det skal det ikke være heller

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.