Ullensaker kommune meldte lørdag på sine nettsider at én av kommunens innbyggere er lagt inn på Ahus med smittsom hjernehinnebetennelse. Kommuneoverlege i Ullensaker, Lars Meyer-Myklestad, bekrefter dette lørdag ettermiddag. Kvinnen er ikke selv russ, men har festet mye med russen de siste ukene.

– Jeg ble varslet lørdag morgen og har nå vært på Ahus og snakket med jenta for å kartlegge situasjonen, sier Meyer-Myklestad.

– Ser ut til å gå bra

Tilstanden til jenta skal ifølge kommuneoverlegen ikke være livstruende.

– Hjernehinnebetennelse er en svært alvorlig sykdom, men det ser heldigvis ut til at det skal gå bra med henne, sier han.

Kartlagt situasjonen

– Jeg har nå fått en oversikt over familie og venner som jenta har vært i nær kontakt med de siste dagene. Disse vil få tilbud om forebyggende medisinering, sier Meyer-Myklestad.

Kommuneoverlegen har også fått opplyst at jenta skal ha sittet på med tre russebusser fra nærliggende kommuner i løpet av den siste uka.

– Vi ønsker at russ som har vært på disse bussene de siste åtte dagene tar kontakt med nærmeste legevakt for forebyggende behandling, sier Meyer-Myklestad. 

Ullensaker kommune skriver på sine nettsider at bussene dette gjelder er «Club House» fra Lørenskog, «Castle Club» fra Skedsmo og «Manhatten» fra Sørumsand.

Forebyggende tiltak igangsatt

Både legevakten i Ullensaker og legevaktene i nabokommunene har blitt varslet om tilfellet.

På sine nettsider oppfordrer Ullensaker kommune befolkningen om å ta kontakt med legevakt dersom noen skulle oppleve feber og dårlig allmenntilstand.

– Dette gjelder først og fremst russen, men vi ønsker også at andre innbyggere tar kontakt dersom de opplever å bli dårlige. Det bør være en lav terskel for å ta kontakt, sier Meyer-Myklestad.

Oppfordring til russen

Videre oppfordrer kommuneoverlegen russen om å ta vare på seg selv og til å ta sine forholdsregler framover.

– Jeg vil oppfordre russen til å ta vare på seg selv. Blant annet sørge for at de får nok søvn og ikke utsette seg selv for unødvendig hard festing. Dette er med på å svekke kroppens immunforsvar, sier Meyer-Myklestad, og legger til at russen absolutt ikke bør drikke av samme flaske.

God oppslutning rundt vaksine

Ifølge Meyer-Myklestad har det i Ullensaker vært god oppslutning rundt vaksinering mot hjernehinnebetennelse.

– Russen får tilbud om dette hvert år. Jeg har ikke nøyaktige tall, men det er mange som har vaksinert seg, sier han.

Jenta som nå ligger innlagt på Ahus skal ifølge kommuneoverlegen ikke ha tatt vaksinen.

Fakta

Hjernehinnebetennelse (meningitt)

  • En infeksjon av hinnene rundt hjernen og ryggmargen
  • Vanlige tegn på meningitt er høy feber, medtatt allmenntilstand, omtåket bevissthet, hodepine, nakke- og ryggstivhet, kvalme, brekninger, lysskyhet og kramper.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.