• JORDBÆR: Om varmen forsetter, kan Per Isingrud risikere at jordbæra i kurvene blir mindre i størrelse enn normalt. Arkivbilde

På familiegården Tømte i Eidsvoll startet de vanningen i går, og ifølge far Morten har de aldri, med unntak av mai i 1989, startet så tidlig noen gang.

FAMILIEBEDRIFT

Familiebedriften har totalt mellom 1600 og 1700 mål, hvor det dyrkes korn og poteter. Det leies jord rundt om i Eidsvoll. Nå er snart alle settepotetene og såkornet i jorda. Men nå må det vannes – og det er rekordtidlig.

– Vi gikk fra full vinter til hetesommer på ei uke. Det har vært en merkelig mai, sier Morten.

Det ble sådd 10. mai – og det er ti dager seinere enn normalt.

– Det krever vanning, noe som vi har tilgang til. Men jeg tenker på dem som ikke har vanningsanlegg. Hvis kornet ikke får vann, slutter det å vokse og det som skal være grunnlag for aks, utvikler seg ikke, forteller bonden.

– Den eldre garden, som har lang erfaring med korn, sier at røttene trekker seg ned og søker fuktighet. Men det er grenser for hvor lenge det kan gå uten nedbør.

POTETER

Potetene krever mye vann – i snitt fire millimeter om dagen.

– Vi starter potetvanningen neste uke. I fjor investerte vi to millioner kroner i vanningsanlegg. Vannet får vi fra Julsrudevja, forteller bonden.

Potetgresset titter allerede opp av bakken på jordet ned mot Vorma. De må pleies med omhu, for de skal opp av bakken 5. august – midt på dagen.

– Klokka 09 dagen etter skal de leveres til SA Hoff og bli til pomme frittes, forteller Morten Tømte.

TIDLIGE JORDBÆR

Per Isingrud på Kløfta har jordbær mange steder på Øvre Romerike, men også i Vestfold. Han er har også blitt overrasket over den rekordvarme maimåneden.

– Varmen påvirker modningen av bæra, som nå er helt avhengig av god vanning. Uten vann, går det galt. Det er årsaken til at jeg ikke driver med bær på Kløfta lenger. Temperaturen får vi ikke gjort noe med. Den fører til at bæra modnes fort, og de blir noe mindre i størrelse. Det beste er en kjølig mai med mye nedbør. Dagens situasjon er unormal, sier jordbærbonden.

I Vestfold har Isingrud også store jordbærområder.

– Der begynner høstingen om et par dager – mellom 1. og 4. juni. Og det er rekordtidlig. I vårt distrikt starter vi rundt 20. juni – også det er rekordtidlig. Jeg kan ikke huske slikt vært i mai siden 1982, sier den erfarne jordbær-bonden.

PROBLEMER MED PLUKKERNE

Rekordvarmen og tidlig modning, fører også til andre problemer.

– Vi har plukkere fra Polen og Asia. I Polen har plukkerne vanlige jobber, de kommer til Norge i ferien sin for å jobbe. Det er på den tiden jordbæra vanligvis er moden. Plukkerne fra Asia har bestilt flybilletter og søkt visum for bestemte datoer ut fra jordbæras modning. Det er en stort jobb å booke om flybillettene og formalitetene rundt oppholdet. Det er kjempeskummelt om jeg ikke får nok folk til å plukke bæra når den er moden, sier Per Isingrud.

LES OGSÅ: Værobservasjoner i tre generasjoner

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.