Samarbeidet mellom ungdomsskolen og Hegli gård fortsetter i fem år til. Det vedtok et enstemmig kommunestyre onsdag. Karl Henrik Laache, leder for kommunens oppvekst- og kulturutvalg, er i dag en glad mann.

Enstemig

– Jeg er veldig tilfreds med at skolen, elever og foreldre har slått ring rundt dette tilbudet. Det har vært en gjeng med entusiaster som har trodd på opplegget i mange år, og sett at det er et godt pedagogisk tilbud som elevene har med seg resten av livet. Jeg er også veldig fornøyd med at alle høringsinstanser ga sin tilslutning og selvsagt at det ble et enstemmig vedtak, påpeker han.

unik arena

Laache (V) var den eneste politikeren som tok ordet i saken.

– Hegli er en unik læringsarena. Her kan alle elever oppleve mestring, hvordan Pythagoras læresetning virker, hvordan fotosyntesen fungerer ved selv å så, plante, luke og høste. Her opplever de stolthet over å innby besteforeldre til et festmåltid de selv har tilberedt. Den amerikanske pedagogen John Dewey lanserte «learn to know by doing and to do by knowing», altså «å lære ved å gjøre». Dette er i et nøtteskall hva Sidsel Sandberg og Nannestad ungdomsskole gjør på Hegli gård, sa han blant annet fra talerstolen.

Småpenger

Prislappen på å fortsette prosjektet på Hegli gård er 1,25 millioner kroner brutto.

– Vi snakker ikke akkurat om mye penger her. Å si opp denne avtalen hadde spart kommunen for 650.000 kroner fordi lærerstillingen som er knyttet til Hegli er en del av lærerkorpset. Vi har fått fem stillinger fra staten fra i høst fordi vår lærertetthet og resultater var under en viss grenseverdi. En av betingelsene for å få disse er at vi ikke skjærer ned på lærerressursene, sier Laache. Han understreker også at ukene på Hegli gir elevene effekter på andre områder enn bare innenfor lærerplanen.

– Dette har noe med tilpasset opplæring å gjøre som vi ville måttet ha gjord på andre måter. Vi bruker Hegli til å trekke med elever med egne behov. Noen elever får det bedre i vanlig skole med dette opplegget, sier han.

God stemning

Både rektor Trond Jarle Dahl og en gjeng entusiaster fulgte saksbehandlingen i kommunestyret, og uttrykte i følge Laache glede etter vedtaket.

– Det var en god stemning i kommunehuset etter avgjørelsen. Du vet, dette handler om at man lærer bedre med fingrene enn med ørene. Det er gammel pedagogikk, ler Laache.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.