Jessheim Landhandleri er blitt en suksesshistorie for Hilde Norderhaug og Geir Henriksen - og nå er det høytid for salget.

- Vi må ha kvalitet hele veien. Har vi ikke det kan vi bare stenge døra. Seigt kjøtt fungerer ikke og er ikke noe alternativ. Da går sladderen raskt, og vi lever av positiv sladder og gode tilbakemeldinger. Det er egentlig det vi har bygd hele forretningsideen på, sier Geir Henriksen til EUB.

Det er førjulsstemning i Jessheim by. Julegatene er pyntet med lys og sentrumsgatene er fulle av julehandlende kunder. I juni i fjor åpnet Hilde Norderhaug og Geir Henriksen dørene til Jessheim Landhandleri i det ærverdige Veiberg Stabburet i Storgata. Satsingen har vært en solskinnshistorie fra første sekund, og nå i november og desember går det virkelig bra. Se flere bilder fra det lille landhandleriet

- November og desember er de beste månedene våre. Vi har bygd opp en god og fast kundekrets, og lever av alle ambassadørene rundt i lokalsamfunnet. De som er innom her, handler, er fornøyde og snakker positivt om oss, sier Hilde.

Satser på kvalitet

Mens priskrigen herjer på julemat hos de store matkjedene her i landet, satser Jessheim Landhandleri på kvalitet på rene kjøttvarer. Det har gitt umiddelbar suksess. Da EUB var innom på ettermiddagen en lørdag i desember hadde kundeantallet i det 13 kvadratmeter lille stabburet allerede passert hundre den dagen.

- Dette har kanskje vært årets aller beste dag, sier Hilde Norderhaug.

- Det skal være rene produkter i denne butikken, og vi selger mest ferskt kjøtt. Hittil i november og desember har vi solgt et drøyt tonn med ribbe. Det har gått litt mindre pinnekjøtt, men det går mye av det også. I tillegg går det mye av sylte, rakfisk og lammerull. Butikken er bygd opp på gammelt og tradisjonelt vis, sier Geir Henriksen.

Gammelt stabbur

Han forteller at årsomsetningen ligger an til å passere tre millioner kroner i 2015.

- November og desember står nok for cirka halvparten av denne omsetningen, sier han.

I gamle dager var det slik man handlet i Norge. Så ble den ene etter den andre butikken lagt ned. Nå er det på full fart tilbake - med en befolkning som er stadig mer opptatt av særegne kvalitetsvarer. På den måten passer det godt at Jessheim Landhandleri ligger i én av Jessheims eldste bygninger. Veiberg Stabburet er trolig fra tidlig på 1800-tallet, og er med det én av få bygninger igjen fra før byggingen av Hovedbanen, da Jessheim besto av gårdsbruk og husmannsplasser. I 2005 ble stabburet istandsatt til næringsvirksomhet.

- Vi var skeptiske til om Jessheim var store nok til en slik butikk. Men det har truffet tiden vi lever i. Det er mye fokus i media på mat og matproduksjon, og vi håper og tror det vil gå bedre og bedre for oss. Ullensaker øker jo med mye fokus i media på mat og matproduksjon, og vi håper og tror det vil gå bedre og bedre for oss. Ullensaker øker jo med over tusen innbyggere i året. Kundegrunnlaget bør med andre ord kunne bli enda større i årene framover, sier Geir Henriksen.

- Hvordan er det å drive butikk på 13 kvadratmeter?

- Det går egentlig helt fint. Noen ganger er det klart vi skulle ønske at lokalet var enda større. Som når det plutselig er åtte-ni kunder her inne samtidig. Men vi har vent oss til det og lever godt med det, sier Hilde Norderhaug.

En stor del av varene handler de inn fra småskalaprodusenter. For eksempel gjennom spekeskinke fra Mathiasgården på Tolga eller spekemat fra Ask Gård på Jevnaker.

Bestiller i forkant

- Vi er hele tiden på jakt etter gode og lokale matprodusenter, og bruker også Våler Gård i Eidsvoll mye. Derfra kjøper vi blant annet økologisk ribbe og brød, sier Geir.

Paret har begge bakgrunn fra restaurant- og utelivsbransjen. Da mulighetene dukket opp for å satse på Jessheim bestemte de seg for å følge drømmen. Siden har de ikke sett seg tilbake. Satsingen i det lille røde stabburet i Storgata har betalt seg.

LES OGSÅ: Åpner landhandleri i byen

- Hvordan får dere plass til alt her inne?

- Det er et godt spørsmål, humrer Geir.

- Det går på et vis, og så er det viktig å minne om at vi er blitt et skafferi for mange. Vi har ikke nødvendigvis alle varene inne til enhver tid. Men vi tar imot bestillinger og ordner det raskt for kundene. Vi får også besøk av kunder fra storbyer i landet. De setter stor pris på utvalget vårt og at vi kan imot bestillinger på særegen og kvalitetsrik mat, sier Hilde.

Lange bestillingslister

I ukene før jul har bestillingene strømmet inn. På ribbe, pølse, pinnekjøtt og annet.

- De store kjedene kaster flere hundre kilo mat i uka. For oss er det ekstremt viktig å unngå å kaste mat. Vi forsøker å selge ut alt, og lykkes svært ofte med det, sier Geir.

LES OGSÅ: Jessheims minste matbutikk

Fram til jul selger de også bakervarer i butikken. Geir og Hilde stortrives med å jobbe i på hektiske og innholdsrike dager. Da EUB var innom traff vi Finn Henriksen fra Jessheim.

- Jeg er fast kunde her og stortrives. I dag har jeg sikret meg julemat og julepålegg. Det er alltid god service og fin stemning her inne, sier han.

- Men hvordan skal dere følge opp dette i januar og februar, Hilde og Geir?

- Da er alle opptatt av å slanke seg, og vi har masse sunn og ren mat til det formålet også, smiler de to.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.