Eidsvoll bygdekvinnelag har brakt grønnsaksuppe med klot fram som den mest tradisjonelle retten i kommunen.

Suppa, i noen forskjellige varianter, er kjent over hele bygda, og er blant annet brukt som forrett til julemiddagen.

– Suppa ble spist rundt i hele Eidsvoll. For 50 år siden var den veldig vanlig, forteller Ingvild Sandholt.

– Suppa er lett å lage, den er smakfull og inneholder lokale grønnsaker, påpeker Anne Marie Smedsrud.

Utgangspunktet for suppa er ei oppskrift som er funnet i ei håndskrevet kokebok fra 1900-tallet hos Bente Tømte på Dokken, forteller Ingvild Sandholt.

– Oppskriften på klot har Ingrid Grue gitt oss.

Suppa skal nå selges i Jøndal gårdsbakeri i Sundet, og da får kjøperne også med seg oppskriften.

– Det er fint å ha fått til dette samarbeidet. Nå kan kjøperne sjøl bli inspirert til å lage suppa hjemme. Det er viktig å ta vare på tradisjonene, sier Inger-Johanne Christensen.

Drivkraften bak kåringen av tradisjonsmatskatten er Norges Bygdekvinnelag.

Organisasjonen skal i løpet av året samle tradisjonelle oppskrifter fra hele landet og presentere dem i en egen database.

OPPSKRIFTEN PÅ SUPPA

  • 150 g. gulrot,
  • 150 g. kålrot,
  • 150 g. hodekål,
  • 50 g. sellerirot,
  • en kvart purre (grønn del),
  • 1 liter kraft/buljong.
  • Salt etter smak.

Skrell grønnsakene og kutt dem i små strimler. Legg dem i kokende kraft og kok dem ca. 1/2 timer.

Klot (mjølboller):

  • 1 egg,
  • 2 dl varm kraft/buljong,
  • 1/2 ts. kardemomme,
  • 1/2 ts. salt,
  • 1/4 ts. sukker,
  • 220 g. hvetemjøl,
  • 1/2 liter kraft til koking av klot.

Visp egget og tilsett krafta. Ha i kardemomme, salt og sukker. Rør inne hvetemjøl og la svelle en halv time. Kok opp en halv liter kraft, form bollene med teskje, og la klota trekke i ca. ti minutter. Ha klota i suppa før servering.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.