Humanistiske uker står for døren. Eidsvoll og Hurdal lokallag inviterer til møter både om unges seksualitet og om døden.

Human-Etisk Forbunds medlemsmasse vokser både på landsbasis og i lokallaget. I dag er det 350 registrerte humanister i Eidsvoll og Hurdal. 

– Det kommer hvert år seks, sju nye, forteller styreleder Roar Nordberg og styremedlem Oddny Mølmen. 

DØDSKAFE

Onsdag 20. september arrangeres dødskafé i Kaffehjørnet i Sundet. De to humanistene innrømmer at det kan virke litt bisart.

– Mens døden er tabu for mange, er det eneste sikre at vi alle skal dø en gang. Det mener vi at vi må snakke om, sier Mølmen. 

Og hva skal de snakke om? Jo, om hva døden er, og at vi fortrenger den og hvilken rolle den spiller i vår kultur.

– To filosofer, den ene av dem Øyvind Olsholt, skal lede og sørge for at diskusjonen går i gruppene. Møtet er åpnet for alle og det er gratis, forteller Nordberg. 

UNGES SEKSUALITET

Det andre møtet er i Coffee Toos lokaler i Galleri Festiviteten på Eidsvoll Verk. Også det er gratis og beregnet på alle. 

Der skal det tas opp i hvilken grad og hvordan internett og media påvirker synet på seksualitet for den oppvoksende generasjon. 

– Marianne Støle-Nilsen er foredragsholder og vi inviterer til diskusjon med salen. Støle-Nilsen har blant annet skrevet masteroppgave om seksualundervisning i skolen, forteller de to. 

I ALLE LIVETS FASER

Human-Etisk Forbund har nå seremonier for alle livets faser – fra fødsel til død. Folk kan velge navnefest framfor kirkelig dåp, de unge kan velge humanistisk konfirmasjon i stedet for den tradisjonelle kristne, når folk skal gifte seg, har forbundet også fått vigselsrett og når man forlater denne verden, kan seremonien være humanistisk.

– Vi bruker Festiviteten på Eidsvoll Verk til dåpsseremonier, mens konfirmasjon er i Panorama. 

– Gifte deg kan du gjøre hvor som helst, bare vigselskvinnen vår kommer fram, men det er litt verre med begravelse. Det er lenge vært jobbet med å få bygget et eget hus til dette formålet på Øvre Romerike, men det har strandet.

Nå er menighetshuset på Råholt blitt gjort livssynsnøytralt, men der er det bare plass til rundt 30 personer. Det er et stort ønske med et eget, livssynsnøytralt hus som rommer flere enn det, sier Nordberg.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.