– For oss mennesker er julen tid for kose med mat og søtsaker, men slikt er slett ikke kos for dyr, sier veterinær Marte Fanum hos Jessheim dyreklinikk.

Hun har generelt ett godt juleråd til dem som har kjæledyr.

TIL TANNLEGEN: Kjæledyr trenger også tannstell

– Hunder og katter skal bare ha fôr som er spesielt laget til dem i tillegg til vann. Hvis du absolutt vil gi en hund noen godbiter, så kjøp et tyggebein, sier hun.

farlige fristelser

Fanum ber dyreeiere bruke hodet i julen.

– Er all menneskemat farlig?

– I alle fall mye av julematen som generelt slett ikke er bra. Fet mat kan føre til akutt betennelse i bukspyttkjertelen, oppkast og smerter. I verste fall død. Å påføre dyr smerter og ubehag bare fordi vi vil gi dem kos, er uansett feil dyrehold, sier hun.

– Annet som står på fylista?

SISTE REIS: Tar seg av våre døde venner

– Bein fra fugl, fisk og pinnekjøtt er skarpe og kan skade spiserør, mage og tarm. Absolutt alt av gjærdeig er fy siden det fortsetter å heve i magen og føre til magedreining som er en svært alvorlig tilstand. I tillegg kan de bli alkoholforgiftet. All løk og hvitløk er med på å ødelegge røde blodceller og fører til anemi. Også matvarer med xylitol i seg er farlig. Dette kunstige søtningsmiddelet kan føre til lavt blodsukker, påpeker Fanum.

– Dette er ei lang liste, er vi ferdige?

SØTSAKER

– Nei. Hunder skal aldri ha sjokolade, og jo mørkere jo verre. Det er kakaoproduktet i sjokoladen som er farlig, og hvis en hund har fått i seg dette så ring oss gjerne. Vi har vakt døgnet rundt i julen, sier hun og tilføyer:

– Rosiner og druer er også farlig fordi det kan gi akutt nyresvikt selv etter små mengder. Hold hunden og katten unna dette.

Fanum ramser også opp nøtter, marsipan og alt av sukkerholdig godteri.

– Kjøp dyresnacks hos veterinær hvis du først skal gi noe ekstra til dyret. Dessuten er det viktig å holde dem unna planter, særlig julestjerner, juleroser og amaryllis som er giftige. Pass også på at de ikke svelger gavebånd og julepynt, skjærer seg på knuste julekuler eller brenner seg på levende lys, sier hun.

– Dette er mye å passe på?

– Ja, julen kan være hektisk. De fleste klarer seg bra, men hvert år får særlig hunder i seg feil mat. Det kan ende med operasjon for å få ut beinrester som sitter fast i tarmen for eksempel, sier hun.

– Hva gjør man med en hund som har spist sjokolade eller enn fymat?

– De bør få kastet opp innen to timer, så ta dem til veterinær. Er du langt unna veterinær så ring for veiledning.

– Har du en ja-liste også?

– Som sagt, hundemat og vann. Og det er OK å gi en liten ubehandlet kjøttbit av og til. Bare husk å avpasse den etter størrelsen på hunden, sier Fanum.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.