Ti års skolegang er over. Noen gjorde det bra, andre enda bedre. Blant dem er Mathias Jiminez (Råholt ungdomsskole), Ingvild Ordal (Vilberg ungdomsskole) og Sander Thowsen Aastorp (Hoppensprett ungdomsskole). Alle har et snitt på nesten 6, men sier de ikke har blitt presset til det.

– Presset er mest selvskapt. Jeg vil helst prestere så godt jeg kan, sier Ingvild.

– Jeg har ikke følt press, jeg liker bare å gjøre det bra, påpeker Mathias.

– Foreldrene mine har forventet at jeg gjør mitt beste, men ikke noe mer enn det, sier Sander.

STRUKTURERT

Resultatene har heller ikke kostet dem altfor mye arbeid på fritiden. Ingvild har brukt halvannen til to timer om dagen, Mathias er nede i en halv times tid.

– Men det kommer an på om du teller med å se dokumentarer og liknende, skyter han inn.

– Jeg er strukturert med ting som må gjøres, og bruker minst mulig tid på unødvendige ting. Men man kommer ingen vei hvis man ikke kobler av, eller å slipe sagen, som vi kaller det på Hoppensprett. Man trenger en bra balanse mellom, skole, trening og fritid, understreker Sander.

I tillegg får de tid til fysisk aktivitet. Ingvild på håndballbanen, og Mathias trener kampsport seks dager i uka.

Sander er aktiv skiskytter, med konkurranser nesten hver helg.

STUDIESPESIALISERENDE

– Hva er favorittfagene deres?

– Samfunnsfag, sier Ingvild.

– Samfunnsfag, men mest historie, sier Mathias.

– Gym og matte, sier Sander.

– Hva har dere søkt på videregående?

– Jeg vurderte IB (Inertnational Baccalaureate), men endte opp med å søke vanlig studiespesialiserende, forteller Ingvild.

– Det gjorde jeg også, sier Mathias.

– Jeg har ingen konkrete planer om hva jeg ønsker å jobbe som, så derfor har jeg valgt studiespesialiserende. Da har jeg muligheten til å bestemme meg underveis, påpeker Sander.

Ingvild vil bli lærer – og vet eksakt hvorfor.

– Det er helt klart at ikke alle lærere er like gode, men jeg har vært så heldig og hatt veldig mange gode lærere, både gjennom barne- og ungdomsskolen. De har vært en stor inspirasjon for meg og jeg ønsker dem lykke til videre med den flotte jobben de gjør.

– Jeg vil helst bli ingeniør i Forsvaret, sier Mathias.– Jeg har ingen konkrete planer om hva, men politi og pilot virker interessant, mener Sander.

Alle tre har opplevd økning i karakterene fra 8. klasse. Ingvild fra 5,4 til 5,9, og Mathias fra 5,4 til 5,8. Sanders snitt har økt med 0,1-0,7 hvert halvår gjennom hele ungdomsskolen.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.