• STAND: Englekidza solgte godt fra sin stand under Bærekraftfestivalen i sommer. foto: Henriette Rognlien, Hurdal kommune.

Mens de som satt i Hurdal kommunes flotte foajé under næringslivsfrokosten har lang og solid bedriftserfaring, er Englekidza helt «grønne». Likevel er de godt i gang på mange områder og både planer og arbeidsområder er definert.

9. KLASSE SKAL PÅ SKOLETUR

Englekidza er 9.-klasseelevene. De har tenkt seg på skoletur som en verdig avslutning på grunnskolen. Sånt noe koster penger – mye penger, og da må man jobbe, spare og spinke. De har ett og et halvt år på seg for å nå det store målet – Auschwitz i Polen.

Det er ikke småtteri som de må ha i reisekassa. Estimert koster turen 160.000 kroner for 31 elever med følge. Men penger er ikke alt. Elevene må over enda en barriere – og det er tillatelse fra rektor.

– Det må vi ha fordi vi er så unge når vi drar utenlands – bare 15 år. Det er ikke vanlig å reise på klassetur til Polen når man går i 10., forteller elev Mathilde Lønntun.

Bedriften Englekidza ble stiftet i fjor høst da elevene gikk i 8.-klasse. Den er organisert i grupper som har sine ansvarsområder, og den fungerer i utgangspunktet etter vanlige bedriftsretningslinjer. Prosjektet er implementert i fagområdene ungdommene jobber, også matte og norsk, og hittil har all produksjon foregått i skoletida.

TENNBRIKETTER, BOLLER og redesign

Ungdommene er godt i gang med å tjene penger. De har produsert tennbriketter i tekstilen, og i tresløyden har de lagd solide bordholdere til mobilen og spill i tre. Elevene hadde stand på bærekraftsfestivalen i sommer, og der solgte de varene sine med god fortjeneste.

– Nylig bakte de boller og solgt til folk som sto i busskø ved Torget. Det er ikke måte på hvilke ideer disse elevene kommer opp med. Vi har en kjøkkenhage her på skolen, som det er mulig å utvikle enda mer. I prosjektet ligger også bærekraft- og det økologiske aspektet. Vi kommer til å lage flere produkter av gjenbruksmaterialer og redesigne gamle ting, forteller lærer Anne Solberg.

Settes alle ideene ut livet, pluss inntektene fra kantinedriften, så borger det med stor arbeidsinnsats for tur til Polen. Men det er langt fram.

Hittil har elevene tjent inn totalt 6.500 kroner, i tillegg til at de har noen kroner i klassekassa fra tidligere.

Fakta

  • Englekidza er 9.-klasse ved Hurdal skole og kultursenters elevbedrift.
  • De 31 elevene jobber for å tjene penger til en klassetur til Auschwitz i Polen når de går ut at grunnskolen. 
  • Elevene lager mange forskjellige ting som de selger til inntekt for klasseturen sin.
  • Prosjektet er implementert i elevenes fagplan. 

LES OGSÅ: For få søkere til ny skole

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.