Tannproblemer gjør vondt for både dyr og mennesker. Men der vi kan fortelle om plagene og ringe tannlegen, må eier skjønne når kjæledyret har vondt.

– De fleste kjæledyr får tannproblemer som tannpine, tannstein og tannkjøttbetennelse. Blir det ikke oppdaget tidlig, kan det føre til store smerter og omfattende operasjoner, sier veterinær Knut Arne Næverdal hos Ullensaker Dyreklinikk.

– Det er opp til eier å følge med, passe på, og aller helst hindre at problemene oppstår, påpeker han.

Kan bli svært alvorlig

Han og kollega Ingrid Kopperud hos Ullensaker Dyreklinikk ser mange plager i og rundt tennene på kjæledyr. Dette blir lett oversett av selv ellers godt oppmerksomme eiere.

– Så mange som tre av fire hunder og katter som kommer hit har tannproblemer. Det er viktig å ta disse problemene på alvor, understreker Kopperud.

Det som begynner som en liten skade, kan utvikle seg til et stort problem.

– Og i verste fall føre til nyre- og hjertesykdommer, sier hun.

De fleste blir rammet

Gjør du ikke noe for å forebygge tannproblemene, er det svært stor sannsynlighet for at også din firbeinte bestevenn blir rammet. 80 prosent av alle hunder over to år har et eller annet problem med tennene.

– Små hunder har flere problemer enn større fordi det kan bli trangt med 42 tenner i en liten munn, forteller Næverdal.

Katter er også utsatte for tannsykdommer og de fleste katter som har passert fem år har både tannstein og tenner angrepet av sykdom.

Eksperter på å skjule smerte

Det er ikke lett å skjønne at hunder og katter har det vondt. De er eksperter på å skjule smerte, og for å oppdage tannproblemer må du se nøye etter i munnen, og bruke luktesansen. Dårlig ånde er et varsel om at noe er galt.

– Det skal ikke lukte vondt av munnen til verken katter eller hunder, sier Næverdal.

Gjennom en tannsjekk hos veterinær kan de finne ut om kjæledyret lider i stillhet.

– Vi vet hvor vondt disse tannproblemene kan gjøre, og ønsker å bidra til at de blir oppdaget så tidlig som mulig. Lenge før de har fått sjansen til å utvikle seg til noe mer alvorlig, sier Næverdal.

Også kjæledyr har godt av å få sjekket sine tenner årlig – og små hunder gjerne enda oftere. I tillegg er det å pusse tennene deres det viktigste vi kan gjøre for tannhelsa. Helst hver dag.

– Pussingen hindrer plakk og tannstein som er syndebukken bak tannkjøttbetennelse og tannrotbetennelse, sier Kopperud.

Det finnes dyretannbørster og egen tannkrem – mennesketannkrem må aldri brukes.

– Og tannpuss skal forbindes med glede. Dyret skal komme løpende når vi tar fram tannkremen for da vet den at det blir mye kos, og kanskje en godbit etterpå, sier Kopperud.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.