Vi går 13 år tilbake i tid. AS Eidsvoll Tomteselskap, kommunens eget tomteselskap, kjøper en 16 mål stor eiendom på Lundsjordet på Eidsvoll Verk for 4,8 millioner kroner. Fra eiendommen tar det kun sekunder å gå til Eidsvoll Verk stasjon.

– Vi kjøpte og solgte mange tomter på den tiden. Denne bestemte tomta har vist seg å være god forretning, sier Pål Eilert Lorentzen, tidligere rådmann i Eidsvoll kommune og styremedlem i AS Eidsvoll Tomteselskap da eiendommen ble kjøpt.

Flere budrunder

I juni sikret eiendomsutvikleren Cao Kan og Sentrum 1814 seg eiendommen – nå på 18 mål etter utkjøp av et par ekstra eneboligeiendommer. Prislappen endte på 75 millioner kroner etter flere budrunder. Eiendomssjef Erik Lunde bekrefter at tomteselskapet gjennomførte kjøpet på 4,8 millioner kroner i 2005 (kontrakten), mens skjøtet er fra 2009.

– Det lå en klausul om ekstra betaling dersom arealet skulle nyttes til næring, samt en heftelse på opparbeidelse av offentlig vei. Disse heftelsene er nå slettet, sier Lunde.

– I tillegg har selger en rettighet til at arealet kan nyttes vederlagsfritt til jordbruksformål inntil utbygging finner sted, legger han til.

Lunde legger også til at kommunen, i tillegg til kostnader ved områdeplanen, har kjøpt to eneboligeiendommer til en samlet pris av over 7,5 millioner kroner.

Var forutseende

– Hva tenker kommunen om en vekst fra kjøp for 4,8 millioner til salg for 75 millioner?

– Jeg har ingen kommentarer til kjøpesummen utover at den er høy, svarer Erik Lunde.

– Flyplassen var etablert, og det var forventet at i nærområdet til flyplassen, også nordover, ville skje en utvikling. Vi besøkte tilsvarende flyplasser i München og utenfor Stockholm. De fortalte om veksten, og at den ville skje mellom flyplassen og den store byen. Etter hvert ville det også spre seg mer ut i periferien. En kommune som vil dra nytte av og ha styring med utviklingen må også prøve å posisjonere seg i forhold til det, sier Lorentzen.

Han sier følgende om salgssummen på 75 millioner kroner.

– Den ligger langt høyere enn vanlig prisutvikling på varer og tjenester. Samtidig er det ikke overraskende at det har vært en prisvekst. Jernbanestasjonen har fått flere avganger, og dette bidrar naturligvis til en økt attraktivitet for området, sier Pål Eilert Lorentzen.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.