• FEST: Oktoberfest på Bankplassen er alltid en suksess. Arkivfoto

Oktoberfest ble visstnok arrangert første gang 12. oktober 1810 til ære for kronprins Ludwig og prinsesse Therese, da Bayerns kongelige innbød Münchens borgere til hesteløp, øl og fornøyelser. Bryllupsfeiringen ble raskt en årlig foreteelse, og er i dag verdens største folkefest.

Lørdag er det klart for varianten til fotballgruppa i Eidsvold Turn.

– Vi setter opp et telt som dekker hele Bankplassen, faktisk det største noensinne der, for å få plass til rundt 500 mennesker, sier styreleder Petter Helgesen.

SUKSESS: Folk elsker ompafesten

BUFFET

Bankplassen har vært åsted for flere ompafester opp gjennom årene, men denne er ETFs tredje.

– Denne oktoberfesten blir naturligvis akkurat slik det skal være, med got mat, ompamusikk, øl, dans og masse liv. Vi har hatt det veldig hyggelig før, og satser på å gjenta det i år, sier Helgesen som stiller med 20 frivillige dugnadssjeler.De skal sørge for at alt går knirkefritt og at gjestene får en fin opplevelse.

Lørdagen begynner tidlig med marked i teltet, der flere lokale bedrifter kommer og byr frem sine produkter. Og ikke minst får bygdas serveringssteder en mulighet til å vise seg frem. Så, etter en kort rydderunde, er det tid for buffeten.

– Selvsagt skal det serveres ekte tysk mat. Her blir det bratwurst og schweinshaxe med tilbehør, øl og vin. Ingen skal behøve å gå sulten hjem etter denne kvelden, for her kan du spise så mye du orker hvis du kar kjøpt matkupong. Vi serverer både lokal og ekstern mat. Og det er ingen grunn til å frykte hverken kaldt vær eller regn, for vi har naturligvis varmeovner på lur i teltet, påpeker han.

SCHLÄGERKNABEN

Når alle munner er mettet, blir det gjennomført nok en rydderunde før Nika und die Schlägerknaben spiller opp til fest. Helgesen lover stor feststemning.

– De serverer ompa, jodling og festlåter på løpende bånd. Det betyr høy temperatur og god gammeldags Oktoberfest hele kvelden, sier han.

– Hva betyr et slikt arrangement for ETF?

– Vi er avhengige av å få inn opp mot ti millioner kroner gjennom året for å få det til å gå rundt, og arrangerer derfor både Oktoberfest og andre folkefester. Inntektene derfra gir oss sårt tiltrengte penger i kassa til nye anlegg. Billettene selges både på forhånd i Sundets butikker, og selvsagt i døra. Og det blir en flott bonus for alle hvis publikum kommer med riktig antrekk, sier Helgesen.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.