Han er konstituert avdelingsleder for et team på seks ansatte som jobber med bosetting, introduksjonsprogrammet og kontakt med arbeidsgivere. Flyktningtjenesten ligger under Nav Eidsvoll, har kontorer i Saga 2 i Sundet og har et krystallklart mål: Få flest mulig flyktninger best mulig integrert i lokalsamfunnet.

– Flyktningtjenesten følger deltakerne i en femårsperiode, og her er spesielt det toårige introduksjonsprogrammet viktig. Dette er et kvalifiseringsprogram der tidlig tilknytning til arbeidslivet gjennom språk- og arbeidstrening, i tillegg til undervisning i norsk, er viktig, sier Holmås Haave.

Suksess i Eidsvoll

Introduksjonsprogrammet kan oppsummeres slik:

  • Programmet varer som regel i to år, men kan være kortere dersom personen ikke lenger har behov for å delta i programmet. Programtiden kan også forlenges ved behov.
  • Hoveddelen av programmet skal bestå av opplæring i norsk, samfunnskunnskap og tiltak som forbereder til videre opplæring eller tilknytning til yrkeslivet.
  • Programmet skal være helårlig og på fulltid.
  • Målet er overgang til arbeid eller utdanning.
  • Kommunene på Øvre Romerike har felles Voksenopplæring på Jessheim.

Flyktningtjenesten i Eidsvoll hadde 16 deltakere som avsluttet introduksjonsprogrammet i fjor – 62,5 prosent med overgang til jobb og utdanning. Landsnittet lå på 60 prosent.

– Tradisjonelt har vi hatt en god blanding mellom kommunale og private boliger, og nå er vi i behov av private boliger. Vi jobber målrettet med de nye eidsvollingene. For å få de integrert i kommunen. Det gjennomføres et løp i flere faser, for eksempel boveiledning, det å bli kjent i nærområdet, hvordan dagligdagse ting fungerer og søknadshjelp til offentlige instanser, sier Merethe Kvernrød.

Fint med kollektivnærhet

Flyktningtjenesten følger deltakerne i en femårs periode.

– Stiller dere noen krav til private boliger som kan tilbys?

– Nei, ikke utover at boligen må være godkjent for utleie og at det bør være nærhet til kollektivtransport. Den interkommunale voksenopplæringen ligger på Jessheim, og det er viktig at deltakerne kommer seg til og fra. Det betyr at boligene bør ligge i nærheten av buss- eller togforbindelse med Jessheim, sier Yvette-Marie Umuhoza.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.