• STYGT: To fingre ble knust, og det måtte flere operasjoner til. Blant annet tok legene en beinbit fra håndleddet for å skjøte beinet i en finger. Foto: Privat

Jeg var uforsiktig, og litt kjapp i svingene. Da ble det en litt bratt læringskurve, men etter noe sånt så lærer man. Nå er jeg veldig flink på HMS, sier Jørgen Sand.

To fingre på høyre hånd, ringfinger og lillefinger, ble knust da han jobbet med en laster på en traktor.

– Jeg skulle bare demontere en lasterbrakett på en liten traktor, og så tenkte jeg meg ikke om. Da falt braketten, som veier om lag 150 kilo, ned fordi jeg ikke hadde sikret den ordentlig. Jeg hadde jo nettopp begynt, og var vel litt for ivrig, sier Jørgen.

Braketten klemte hånda mot underlaget som var asfalt. Han ble først sendt til Ahus, og deretter til Rikshospitalet. Det ble flere sykehusbesøk etter hvert.

NEDSATT BEVEGELSE

– Jeg har nedsatt bevegelse i de to fingrene, men det er bare en vanesak. Man får ikke gjort noe med det. Det er bare å tilpasse seg. Når du sitter på sykehuset og ser hva andre folk sliter med forstår du at med min skade har du det ikke så fælt. Jeg er veldig heldig. Det kunne jo gått mye verre. En skadet hånd er jo ingenting, sier Jørgen.

Det tok over ett år med flere operasjoner og fysioterapi, men han har allikevel hatt svært lite fravær.

– Jeg var sykmeldt i tre uker, men ble lei av å ligge på sofaen. Så ble jeg spurt av verksmesteren hos oss om jeg ville delta på et GPS-kurs i Danmark. Etter det begynte jeg å jobbe 50 prosent, og gjorde det i to-tre uker før jeg begynte å jobbe 100 prosent, forteller Jørgen.

Men på grunn av skaden kunne han ikke jobbe som mekaniker.

– Jeg jobbet derfor en periode på lageret og i butikken, arkivering og annet forefallende arbeid. Det var ikke noe alternativ å være hjemme. Det var fryktelig kjedelig, sier Jørgen.

YRKESVALG

Han gikk på TIP (teknikk og industriell produksjon) og arbeidsmaskiner ved Jessheim videregående skole.

– Jeg søkte først om lærlingeplass et annet sted, men fikk ikke den. Så ble det et intervju hos Eiksenteret på Kløfta, og der fikk jeg plass med en gang. Nå har jeg fått fast jobb. Her blir jeg. Jeg trives veldig godt. Det er veldig godt miljø, forteller Jørgen.

Nylig ble han overrasket med beskjeden om at han ble kåret til årets lærling.

– Da kom salgssjefen bort til meg og gratulerte meg, men jeg visste ikke helt hva dette innebar, sier Jørgen.

Han forteller at han tenkte at dette jo ikke var så imponerende, siden det var bare to lærlinger på Kløfta.

– Men så var det litt mer enn det. Det var jo for hele Eik-systemet. Det er ordentlig moro, og viser vel at jeg får til noe. Det er vel også en bekreftelse på at jeg har valgt riktig yrke, sier Jørgen.

TIL AGROTEKNIKK

I Eik-systemet er det 48 avdelinger. Også øvrige store selskaper i bransjen kårer Årets lærling i landbruksmekanikerfaget blant sine avdelinger.

– Vi skal alle delta på Agroteknikk-messa i Lillestrøm 8. til 11. november, og da skal vi presenteres fra scenen og stå på stand for Traktorbransjens Opplæringskontor og snakke med ungdommer om yrkesvalg og hvorfor vi valgte nettopp landbruksmekanikk, sier Jørgen.

Han forteller at han er veldig datainteressert.

– Og nettopp data blir det jo mer og mer av også i traktorer og maskiner. Det er morsomt å jobbe med elektronikk og feilsøking med data, sier Jørgen.

Også mye av fritida går med til å skru, men da mest på bil.

– Jeg har kjøpt meg en Alfa Romeo 90, som jeg driver og setter sammen igjen nå. Det er en 1985-modell, og er en spesiell og sjelden bil. Den skal jeg ta i bruk, men bare om sommeren. Til daglig bruker jeg en sliten Saab, forteller Jørgen.

KAN NÅ LANGT

Tore Stokke, driftssjef hos Eiksenteret Kløfta, er stolt over at Jørgen ble kåret til årets lærling.

– Det er mange store Eik-sentre, og det var hard konkurranse. Det er også en hard konkurranse for å få tak i landbruksmekanikere, og det å kunne bygge dem opp via lærlingeordningen er veldig positivt, sier Stokke.

Han forteller at alle Eik-sentrene ble bedt om å melde på en kandidat til konkurransen om årets lærling til Eikmaskin AS.

– Jørgen fikk en klemskade her på verkstedet. Han var sykmeldt i bare tre uker, og har ikke hatt en fraværsdag siden. Han har en vanvittig god holdning til det å komme på jobb. Det er også noe som kjennetegner bedriften vår. Vi har nesten ikke sykefravær. Det er vi stolte av. Jeg var aldri i tvil om å ansette Jørgen. Vi ønsker å ha ham her, og helst i mange år. Han er meget dyktig og kan nå veldig langt, sier Stokke.

LES OGSÅ: Lærling på Norges hovedflyplass på veg mot drømmejobben

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.