Vedtaket om å anke til lagmannsretten ble gjort av et enstemmig formannskap tirsdag kveld.

Det var kommunen som gikk til sak mot Jessheim-firmaet fordi den mente at firmaet hadde tatt altfor stort påslag på materiell som ble brukt under arbeidet. 

Kommunens opprinnelige krav var på 12 millioner kroner, men ble undervegs redusert til vel 5,2 millioner kroner. 

Lunder & Aas svarte med et motkrav på vel ni millioner kroner.

I dommen som ble avsagt i Øvre Romerike tingrett for en knapp måned siden, ble Lunder & Aas tilkjent vel fire millioner kroner samt saksomkostninger på én million kroner.

SPØRSMÅL OM TID

– Bakgrunnen for at kommunen ble dømt til å betale, var at retten kom til at kommunen hadde reklamert for seint for noen krav, påpeker ordfører John-Erik Vika.

– Kommunens advokat vurderer at retten har anvendt reklamasjonsreglene uriktig. Kommunen mener at det ikke foreligger passivitet og derfor ingen betalingsplikt. Vi mener det er et viktig prinsipielt spørsmål om kommunen har reklamert for seint. 

– Rettens flertall har gitt kommunen medhold på alle de viktigste rettslige spørsmål, men tilkjent Lunder & Aas betaling for enkelte fakturaer, påpeker Vika. 

– Er du ikke redd for å tape enda mer?

– Sjansen er jo der, men vi har fra juridisk hold fått klare råd om å anke. Vi mener det er gjort feil, og det synes vi at vi ikke kan akseptere, kommenterer Vika.

– Som tidligere påpekt er kommunen opptatt av at alle oppgjør i Bårlidalen-prosjekt skal være i henhold til inngåtte kontrakter. Som en følge av dette har kommunen besluttet å anke dommen.

INGEN KOMMENTAR

Rørleggerfirmaet Lunder & Aas ønsker på det nåværende tidspunkt ikke å kommentere anken.

 – Jeg har ennå ikke fått rådført meg med vår advokat. Derfor har jeg foreløpig ingen kommentarer til kommunenes avgjørelse, uttaler daglig leder Baard Aas.

Eidsvoll kommune har også tvistesaker med fire andre firmaer som hadde oppdrag i Bårlidalen.

– Vi skal betale det som er reelt, og vi er åpne for å løse sakene utenom rettssalen, kommenterer ordfører John-Erik Vika. 

– Frykter å tape mer

– I formannskapet var jeg veldig imot å anke, og tok en diskusjon med partiet. Jeg følte at jeg måtte følge gruppa, men jeg angrer allerede. Jeg frykter at kommunen kan tape enda mer, og da blir det innbyggerne som lider, sier han. 

Storsve har påtalt hemmeligholdelsen i Bårlidals-sakene. Møtet tirsdag ble holdt for lukkede dører, men i etterkant er det bestemt at dokumentene til møtet skal frigis.

– Har du oppnådd noe?

– Ja, dette er en seier. Jeg er alene om å forsøke å åpne dører, men nå begynner man å ta til fornuft, sier Storsve.

Rådmann Knut Haugestad er mer forsiktig.

– Vi går for mer offentlighet omkring ankespørsmålet, men ellers er det behov for å diskutere strategi og hvordan sakene står uten at det legges fram offentlig. Men alt blir offentlig til slutt, når regnskapene legges fram, påpeker han. 

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.